Mezőgazdasági hírek

Jó négy százalékkal zuhant a repce ára egy hét alatt

2021. november 22., hétfő

Chicagóban 4,3 százalékkal, Párizsban 4,6 százalékkal csökkent a repce a kurzusa. A tengerentúlon a kukorica 1,2 százalékkal lett olcsóbb, de a búza 0,5 százalékkal, a szójabab pedig 2,5 százalékkal drágult ezen időszak alatt. Európában a malmi búza 0,8 százalékkal, a kukorica 2,1 százalékkal, a takarmánybúza pedig 3,2 százalékkal került többe, mint előző héten.

A tengerentúlon egy tonna búza 301,81 dollárba, egy tonna kukorica 224,63 dollárba, egy tonna szójabab 464,72 dollárba, egy tonna repce pedig 443,39 dollárba került a pénteki záráskor.

„Az amerikai gazdálkodók úgy döntöttek, hogy ragaszkodnak a sok gabonához” – hívta fel a figyelmet Mark Gold, a Top Third Ag Marketing ügyvezető partnere. “Azt hiszik, hogy az árak a betakarítási munkák végéig és a tavaszi időszakig emelkedni fognak.”

Az Euronext búza benchmark ára emelkedett pénteken, az első havi határidős jegyzések rekordot döntöttek a piacon, mivel a búza friss kínai értékesítéséről szóló pletykák megerősítették a szűkös ellátási várakozásokat a fő exportpiacra szállító zónákban. Két Fülöp-szigeteki importőri csoport legalább 130 000 tonna takarmánybúza vásárlására pályázik európai kereskedőknél.

A Nemzetközi Gabonatanács csütörtökön csökkentette a 2021/22-es globális búzatermelésre vonatkozó előrejelzését, hangsúlyozva a készletek csökkenésével kapcsolatos aggodalmakat. A heves esőzések Ausztráliában fokozták az ellátási aggodalmakat, mivel azzal fenyeget a kialakult helyzet, hogy kárt okoznak az előrejelzések szerint rendkívüli betakarításban, ami elősegítené az exportpiaci helyzet kiéleződését az országban.

“A búzapiac ezért továbbra is rendkívül feszes, ahogyan azt az árak alakulása is tükrözi” – áll a Commerzbank közleményében. Az etanolgyártók és a szójababfeldolgozók erős kereslete támogatta a határidős árakat.

Európában a malmi búza 299,75 euróba, a kukorica 248,75 euróba, a repce 677,75 euróba, a takarmánybúza pedig 225,45 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Forrás: agroforum.hu