Mezőgazdasági hírek

Jelentős áttörést értek el a paradicsom barna termésráncosodás vírus elleni küzdelemben

2021. június 2., szerda

A TomaTech jelentős áttörést ért el a paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV) elleni küzdelemben. A vállalat szabadalmi eljárást kezdeményezett a vírus-rezisztenciával kapcsolatos DNS markerek azonosítása kapcsán. A vetőmag-előállító vállalat a kórokozóval kapcsolatos rezisztenciagénekben rejlő lehetőségek kiaknázásával készül meggyorsítani a nem GMO típusú ToBRFV-ellenálló paradicsomfajták kereskedelmét – olvasható a fruitnet.com oldalon.

A 2017 óta zajló kutatás-fejlesztési időszak erőfeszítéseit követően a TomaTech-nek sikerült meghatározni olyan DNS-markereket, amelyek a vírussal szembeni rezisztenciáért felelősek. Az eredmények lehetővé teszik egy új paradicsom-portfólió globális szinten történő bevezetését. A mára Észak-Amerikában, Európában, és a Közel-Keleten is elterjedt ToBRFV vírus 2014 óta okoz nagymértékű károkat, melyben számos paradicsomfajta érintett, kezdve a cherry kategóriával egészen az ökörszív mérettartományig. A vírus könnyen terjed mechanikai úton, ezért különösen az intenzív termelési rendszerekben fontos a higiéniai protokollok betartása, amely kiterjed a védőfelszerelés helyes alkalmazására valamint a fertőzéssel érintett termelőegységek teljes elszigetelésére is.

A vállalat fejlesztése egy, a fertőzött növények kiszűrésére alkalmas, irányított inokuláción, és molekuláris technológián alapuló rendszer kialakításával valósult meg. A kutatás során több tízezer növény vizsgálatát hajtották végre. Egy évvel ezelőtt ,,fordult termőre” az energiabefektetés a specifikus DNS-markerek felfedésével. A technológia amellett, hogy fűtött és fűtetlen üvegházas termesztési körülmények között is alkalmazható, átültethetőnek bizonyul számos paradicsomfajta esetében.

Forrás: agroforum.hu