Mezőgazdasági hírek

Jégverés után monília – növényvédelmi előrejelzés

2022. június 8., szerda

A mérsékelten meleg idő a kertészeti növények betegségeinek és kártevőinek egyaránt kedvez. Kiemelendő talán mind közül, hogy jégverés után különös figyelmet igényelnek a sérült gyümölcsök, és az a friss hír, hogy rajzik a selyemfényű puszpángmoly.

Május utolsó napjaiban kissé csökkent a nappali maximumhőmérséklet, általában nem érte el a 30 °C-ot, éjszakánként pedig időnként mindössze 4-5 °C volt, ezért erősödött a harmatképződés.  Bár változó mennyiségben esett csapadék, nem csökkent a talajok vízhiánya. A jelenlegi, mérsékelten meleg időjárás pedig kedvez a betegségeknek és a kártevőknek is.

A különböző levéltetűfajok általános inváziója tovább tart, rengeteg a szárnyas levéltetűalak, így a fertőzés terjedésére kell számítani.

Az almástermésű növényeknél a csapadékosabb napok hatására – a kevés eső ellenére is – kissé erősödött a varasodásfertőzés, már a gyümölcskezdeményeken is megjelentek az első varas foltok. Ugyancsak tovább terjedt a lisztharmat, a primer és a szekunder tünetek a hajtásvégek 10-15%-át betegítették meg. Kedvez az időjárás a vértetűnek is, a zárt lombkoronában zavartalan a kártevő terjedése. Az almamoly rajzása ugyancsak erősödött, most gyümölcsösönként eltérően, de a csapdák heti fogása eléri a 20-24 darabot. A hernyók kelése folyamatos, ezért a fungicides kezelésekkel együtt védekezni kell az almamoly ellen is. A körtevarasodás-fertőzés szintén érinti a leveleket és a terméskezdeményeket is, a további terjedés megelőzésére kell koncentrálni a védekezést. A cseresznye- és meggyfákon a kedvező időjárás következtében terjed a sztigminás levéllikasztó betegség, kajszin a termésen is előfordulnak tünetek.

Jégjárta körzetekben a cseresznye és a szilva sérült termésén a moníliás gyümölcsrothadás fertőz, a további terjedést akadályozzuk meg. Folyamatosan rajzik a cseresznyelégy, de jelenleg még mérsékelten. A szilvamoly rajzása most stagnál, viszont a levéltetvek minden növényfajt fertőznek.

A szőlő egyes fajtáinak elkezdődött a virágzása, ugyanakkor folyamatosan és tömegesen kelnek az amerikai szőlőkabóca lárvái. Fejlettségük most még csak L1-es. A jelenlegi időjárás egyaránt kedvez a lisztharmatnak, a szürkerothadásnak, a feketerothadásnak és a peronoszpórának, már megjelentek az első tünetek, tehát indokolt a preventív védekezés megkezdése.

Díszkertekben szintén általános a levéltetűfertőzés, rózsán sok a lisztharmatos hajtásvég, rajzik a boróka és más fajok díszbogara.

Legfrissebb információk szerint megkezdődött a selyemfényű puszpángmoly rajzása is, bár még szórványos a lepkék megjelenése.

Számos, mezőgazdasági szempontból fontos bagolylepkefaj (C-betűs, gyapottok, vetési, felkiáltójeles) tömegesen repül a csapdákba. Kísérjük figyelemmel repülésüket, mert hernyóik súlyos károkat okozhatnak a zöldségfélékben.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu