Mezőgazdasági hírek

Jég verte el a kukoricát és a búzát

2023. július 19., szerda

Komoly jégverés érte Somogy vármegye több részét pár nappal ezelőtt: Karád déli és Andocs nyugati részén például két percen keresztül cseresznye nagyságú jég esett, ami rendkívüli nagy károkat okozott a napraforgóban és a még lábon álló búzában. Az egyik helyi gazdálkodó teljes gépjárműparkja – több, mint tíz autó – a szabadban volt ekkor és mindegyikben károk keletkeztek. Ezeken a helyeken már biztos, hogy ötven százalékos terméskiesés várható. Az égi veszély cellaszerűen és sávosan érkezett, ezért voltak olyan egybefüggő táblák, amelyeknek az egyik felét például nem érte semmilyen jég.

A Karádi Mezőgazdasági Zrt. száz hektárnyi területét érintette a hirtelen lezúduló jégeső, ami a napraforgónál és a kukoricánál végzett nagy pusztítást, írta a növényvédőszer.hu. Ennél már csak az volt a fájdalmasabb hír és a szembesülés Mondok József ügyvezető igazgató számára, hogy ráadásul jó minőségűek és szépen fejlettek voltak a növények. Mint hozzátette: a korábbi csapadékmennyiség jót tett a kukoricának és a napraforgónak, az eső segítette a fejlődésüket, s most azt reméli, hogy a termékenyülés idején nem éri már hőstressz a növényeket. Ez dönti el, hogy milyen lesz a termés. Szakemberek elmondása szerint 37 fok az a határ, ami fölött károsodás és terméskiesés várható.

Ezt megelőzően egyébként időben kezdődött az aratás az árpával Somogy vármegyében, ahol azóta már végeztek is betakarításával, de a kezdést több alkalommal nehezítette a sok csapadék, továbbá a mechanikai meghibásodások is hátráltatták a munkát. Jelenleg is tart a búza betakarítása, átlagosan túl vannak a területek nyolcvan százalékán a gazdálkodók. A múlt hét végi csapadék és hirtelen lezúduló jég miatt ismételten meg kellett állni a betakarítással, s addig kellett várni, amíg eléri azt a megfelelő nedvességtartalmat a növény, amellyel folytatható a munka.

„Lesújtó hírek érkeztek az őszi árpa minőségéről, elsősorban a hektoliter súly miatt, ami rendkívül alacsony, a magyar szabvány szerinti értéket sem közelíti meg sok helyen, de az utólagos mintavételek alapján több tétel is a magyar szabvány feletti minőségű lett, míg mások elmaradtak attól. Ha az átlagot nézzük, akkor nincs ok a panaszra, viszont a gazdatársak beszámolója alapján sok a pénzlevonás az alacsony hektoliter súly miatt”.

– A búzánál jól sikerült a bokrosodás az állományban, emiatt szépek a kalászok, viszont nagyon kicsik. Szabad szemmel is nagyon sok apró, töppedt szemeket látni, emiatt valószínűleg a beltartalmi értékeknél komoly problémák várhatók, de pontosabb eredmények a minőségi mintavételezés után lesznek, de a sok csapadék kimosta ezt a beltartalmat. Nagyon nehéz az idei év is, hiszen a termésátlagokat az első ránézésre sokkal jobbnak gondoltuk az árpánál és a búzánál, s másfél tonnás eltérések vannak a korábbi várakozásokhoz képest – e mellé még gyenge minőség is társult az árpánál, de a búzánál is hasonló problémák lesznek a hektoliter súly és a fehérjetartalom vonatkozásában. A nagyobb kalász szám próbálja az előbb említetteket kompenzálni, de a terményárak az év elejétől lefelé csökkentek és gazdaságosan nehéz lesz kihozni ezt az évet – összegezte Mondok József ügyvezető igazgató.

Az értékesítés sikerét és lehetőségeit továbbra is befolyásolják a korábbi magas imputanyag- és növényvédőszer árak, így ezek tudatában még inkább nem nevezhetők elfogadhatónak a jelenlegi árak, a szakember ezért nem számít komolyabb elmozdulásokra ezen a téren.

Forrás: agrotrend.hu