Mezőgazdasági hírek

Javuló terméskilátások, csökkenő árak

2020. június 25., csütörtök

Chicagóban a búza ára 1,1 százalékkal, a kukoricáé 0,4 százalékkal, a szójabab pedig 0,5 százalékkal csökkent. A repce 0,2 százalékkal ért kevesebbet. Európában a négy fontos agrártermékből kettő ára csökkent, kettőé pedig az előző napi szinten maradt. A repce és a takarmánybúza ára csökkent, míg a malmi búza és a kukorica stagnált.

A szójabab ára három egymást követő napon csökkent és a kukorica határidői lefelé változtak Chicagóban. Mindkét termék kereskedésére az volt hatással, hogy az előrejelzések szerint ideális mennyiségű csapadék és napsütés várható a következő időszakban a kiemelten fontos középnyugati termőterületeken. Mindez kedvez a terméskilátásoknak és a várhatóan nagyobb mennyiségű termék a kínálat növelésén keresztül csökkentette az árakat.

A gyengülő külső piacról érkező hírek a búzának sem kedveztek. A koronavírus-fertőzés erősödő terjedése miatt egyre többen aggódnak egy vártnál nagyobb globális gazdasági visszaesés miatt, ami az árupiacoknak sem tesz jót.“Az időjárás általánosságban nagyon jónak tűnik, és ez korlátozza a kukorica és a szójabab árának emelkedését. Emellett olyan, nem agrárpiaci fundamentális hírek is a gabonapiac csökkenéséhez járultak hozzá, mint a tőzsdeindexek vagy az olaj árának csökkenése” – mondta Brian Hoops, a Midwest Market Solutions elnöke.

A kereskedők a döntéseik meghozatalakor közben már egyre jobban beárazzák az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) jövő heti negyedéves készletadataival kapcsolatos várakozásaikat.

A párizsi árutőzsdén továbbra is az eladók dominálnak. A repce és a takarmánybúza ára csökkent, míg a malmi búza és a kukorica árjegyzése az előző napi szinten stagnált. A malmi búza szeptemberi kurzusa a 177 eurós tonnánkénti szinten maradt enyhén átlag alatti forgalommal. Összesen 13 789 kontraktust kötöttek a parketten. A kukorica árjegyzése a 165,75 euró/tonnás szinten stagnált. A takarmánybúza kurzusa 50 eurócenttel a 157,4 eurós tonnánkénti szintre csökkent. A repce 377 eurós tonnánkénti ára 4,25 eurós mérséklődést követően alakult ki.

Forrás: agroforum.hu