Mezőgazdasági hírek

Itt az ausztrálok legújabb dobása: ez forradalmasíthatja az egész gyümölcstermesztést

2022. szeptember 14., szerda

Folyamatosan üzemelő szamócaszedő robotot épített két ausztrál mérnök. A robot különlegessége, hogy 3D-nyomással készített alkatrészekből állítható össze. A szakemberek szerint a gép több szedőmunkás kiváltására lehet alkalmas.

Az Outback Robotics nevű céget két Perthben dolgozó ausztrál mérnök alapította meg: a vállalkozás első innovációja egy szamócaszedő robot, amelyet a szektorban lassan de biztosan eluralkodó munkaerőhiány ihletett – olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A készülék több újdonsággal hívja fel magára a figyelmet: az egyik, hogy gyakorlatilag a hét összes napján 24 órán át folyamatosan képes dolgozni, ezért például igen nehéz volt meghatározni, hogy pontosan hány szedő kiváltására alkalmas. Az egyik mérnök, Mark Brims szerint ez olyan, mint a nyúlról és a teknősről szóló mese, amelyben a teknős sokkal lassabban jár ugyan, mégis megelőzi a hozzá képest villámgyors tapsifülest. Mint fogalmazott, egy szedőmunkás biológiai és társadalmi igényei miatt legfeljebb 8-10 órát képes dolgozni naponta, és hosszabb időn keresztül ezt is csak a hét legfeljebb 6 napján, ezzel szemben a robot mindig dolgozik, éjszaka is. A mérnökök becslései szerint a látszólag ólomlassúsággal dolgozó robot körülbelül 2 szedőmunkás kiváltására lehet alkalmas.

A robot emellett beépített, színes 3D kamerával rendelkezik, melynek segítségével képes megállapítani a gyümölcs érettségi fokát. Képes leszedni az érett szemeket, majd beépített GPS-ének köszönhetően a megtelt tálcákat a kijelölt pontra szállítani. A robot legjobban olyan hidropóniás termesztőrendszerekben működik, ahol a növények körülbelül egy felnőtt ember dereka magasságában helyezkednek el. Ezen felül a gépet olyan UV-C fényforrással szerelték fel, amelyet az Egyesült Államokban már hatékonyan használtak lisztharmat ellen, így csökkenthető a felhasznált fungicidek mennyisége is.

Forrás: agrarszektor.hu