Mezőgazdasági hírek

Itt a nagy bejelentés: indul az agrártámogatási előlegek emelt szintű kifizetése

2021. október 8., péntek

Óriási lendületet kaphat a magyar agrárium és élelmiszeripar, hiszen hatalmas források érkeznek az ágazatba a következő években – hangzott el a 2021. évi Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) megnyitóján. A soha nem látott mértékű pénz, amely a hazai mezőgazdaság és vidék rendelkezésére áll majd, nagyban segíthet a szektor versenyelőnyének növelésében is. Szó volt többek között arról is, hogy 2021. október 18-án megindul az agrártámogatási előlegek emeltszintű kifizetése.

Korunk egyik legnagyobb kihívása az egyensúly megteremtése a magyar agráriumban, a fenntarthatósággal összhangban. Az egyik legzöldebb ágazat a mezőgazdaság, ösztönözni kell a termelőket egy még fenntarthatóbb gazdálkodás megteremtésében. Korszakváltás zajlik a magyar agráriumban és vidéken  – mondta Nagy István agrárminiszter. 

Bejelentette, 2021. október 18-án megindul az agrártámogatási előlegek emelt szintű kifizetése. Az uniós szabályok adta legkorábbi időponttól kezdve a gazdák számára a közvetlen támogatások esetében a decemberben fizethető részfizetésekkel együtt legalább 260 milliárd forint, a terület- és állatlétszám után fizetett vidékfejlesztési támogatásoknál pedig több mint 46 milliárd forint kifizetését tervezik még az idén.Az elmúlt két év legfontosabb tanulsága a magyar vidék és agrártársadalom helytállása volt. Ebben az időszakban érezhetően nőtt az agrártársadalom presztizse Magyarországon – tudatta Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője. Kiemelte, ha az elmúlt évtizedet vizsgáljuk, jól látszik, hogy a magyar agrárium lendületesen és dinamikusan tudott fejlődni. Ugyanakkor a szakma most újabb lendületet kaphat, hiszen soha nem látott források állnak a rendelkezésre a következő években, így a magyar élelmiszerexport is hatalmas lehetőségeket kaphat. Ennek megsegítése érdekében egy online élelmiszerkatalógus kerül bemutatásra, ahol a magyar élelmiszeripar szereplői egy helyen megtalálhatók majd, ez pedig az exportfejlesztést is nagyban segítheti a jövőben. A koronavírusos helyzet nehezén túl vagyunk úgy gondolom, érdemes most az előrenézésre koncentrálni. Ahhoz, hogy szintet ugorjon a magyar élelmiszeripar és agrárium, a feldolgozóipar erősítésére van szükség. Fontos, hogy a magyar termékek versenyelőnyt szerezhessenek nemcsak hazánkban, de külföldön is – emelte ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. 

Hozzátette, hatalmas források állnak az ágazat rendelkezésre a követező években, és szükség is van erre, hiszen a hazai agrárium versenyhelyzetét ezzel jelentősen tudjuk majd javítani. Kiváló agráradottsággal rendelkező ország vagyunk, de ahhoz, hogy vonzó legyen az ágazat a fiatalok számára is, tennünk kell – hangsúlyozta. Most zajlik a Közös Agrárpolitika reformja, most formálódik az a szabályrendszer, amely alapján a következő években dolgoznunk kell majd. Fontos, hogy a klímaváltozás hatásait figyelembe véve, a legkorszerűbb tudással és technológival dolgozzunk a következő időszakban – közölte Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke.

Forrás: agrarszektor.hu