Mezőgazdasági hírek

Itt a jövő gyomirtó technológiája: hamarosan kapható lesz a német csodamasina

2020. december 18., péntek
Hamarosan debütál az európai piacokon a Crop.Zone forradalmian új, hibrid rendszerű gyomirtó robotja. A német mezőgazdasági-technológiai start-up nemrég stratégiai szövetségre lépett az Aacheni Egyetem által indulótőkével ellátott GSI GmbH-val és az Aacheni Kereskedelmi- és Iparkamarával. Így a vállalatnak most már elég tőkéje van ahhoz, hogy termékével megjelenjen a belga, a holland, a svájci és a népet mezőgazdasági piacon.

A Crop.Zone újítása, hogy a növényeket először egy szabályozott, szerves és az elektromosságot vezető folyadékkal (Volt.Fuel) előkezelik, majd áramot vezetnek beléjük. A cég elmondása szerint ezzel a hagyományos gyomirtási megoldásoknál sokkal magasabb hatékonysággal és sokkal alacsonyabb energiafelhasználással lehet védekezni a gyomnövények ellen.

Az RWTH Aacheni Egyetem Innovation Sprint nevű finanszírozási programjának köszönhetően a Crop.Zone a validációs fázisban megkapta a szükséges forrásokat ahhoz, hogy kifejleszthesse és megépíthesse a hibrid gyomirtójának a működő prototípusát, valamint létrehozhassa a Volt.Fluid névre keresztelt, az áramot vezető folyadékot. Három hónappal azután, hogy részt vett az Innovation Sprint kísérleti szakaszában, a Crop.Zone befejezte az első prototípust, és azóta folynak a tesztek az Aachen környéki gazdák közreműködésével. A tesztek alapján megszülető, már kereskedelmi forgalomba hozható terméket hamarosan fel fogják használni egy, a korai alkalmazók számára létrehozott programban Németországban, Svájcban, Belgiumban, Luxemburgban és Hollandiában a teljes 2021-es szezonban.

Örülünk, hogy találtunk egy olyan stratégiai partnert, akinek a gyökerei az Aacheni Egyetemig nyúlnak, és aki segít nekünk a legújabb technológiák alkalmazásában és piacra vitelében. A GSI befektetését arra fogjuk használni, hogy bővítsük a szabadalmi portfóliónkat, de további kutatás-fejlesztési projekteket is fogunk finanszírozni belőle – mondta el Dirk Vandenhirtz, a Crop.Zone vezérigazgatója.

(A cikkben szereplő képek a Crop.Zone tulajdonát képzik.)

Forrás: agrarszektor.hu