Mezőgazdasági hírek

Itt a John Deere legújabb dobása: automata vezetéstámogató rendszert indított a cég

2020. április 20., hétfő
A John Deere elindította az új AutoTrac Vision rendszerét egyes traktor és magajáró permetező modellek számára. Az AutoTrac Vision rendszer a járművek elejére szerelt nagyfelbontású kamerákat használ, amelyek segítségével a járművek maguktól tudnak közlekedni a sorok között.
A John Deere bejelentette, hogy elindította az új AutoTrac Vision rendszerét egyes traktor és magajáró permetező modellek számára. A rendszer nagyfelbontású, a járművek elejére szerelt kamerákat használ arra, hogy a járművek automatikusan képesek legyenek manőverezni a sorok között, és sorvezetők nélkül segít a vezetésben, írta meg a Future Farming.
Az AutoTrac Vision lehetőséget biztosít a felhasználóknak arra, hogy automatizáljanak olyan műveleteket, amelyek még manuális irányítást igényelnek. Ezzel ismét egy hatalmas lépést tettünk a precíziós mezőgazdaság felé, valamint segítettünk a termelőknek javítani a gépeik teljesítményén és üzemidején, és csökkenteni a működési költségeiket

– mondta Jack Howard, a a John Deere Limited AMS értékesítési specialistája.

A rendszer a mondott kamerákat GPS technológiával kombinálja, hogy a traktorokat és a permetezőket végignavigálja a sorok mentén. A John Deere szerint ez lehetővé teszi a gépek kezelőinek, hogy gyorsabban, kevesebb feszültséggel dolgozzanak, és akár 30 kilométer/órás sebességgel is haladhassanak. A rendszer emellett képes a traktorhoz csatlakoztatott egyéb eszközök, mint például a sorközművelő kultivátorok irányítására is.

Az AutoTrac Vision hibrid kormányzási rendszere úgy optimalizálja a műveleteket, hogy két adatfolyamból dolgozik folyamatosan, a GPS korrekciós jeléből, valamint a fedélzeti kamerák által közvetített képből. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók olyan táblákon is részesülhetnek a rendszer kínálta előnyökből, amelyeket vezetőrendszer nélkül ültettek, vagy ahol a sorvezető vonalak elérhetetlenek.

A kamerák érzékelik és felismerik a sorközöket, és ezeken tartják a gépeket, ezzel minimalizálva a növényekben esett kárt, ami a hozamok növekedésével is jár. Olyan helyzetekben, amikor nem képes értelmezhető sorközök felismerésére, a rendszer visszavált az automatikusan generált sorvezetőkre.

A John Deere szerint a kamerák által közvetített kép és az automatikusan generált sorvezető vonalak fúziójával a gépek képessé váltak arra, hogy olyan területeken is biztosan manőverezzenek, ahol csak az egyik, vagy csak a másik rendszer nem lenne képes felismerni a növények közti sorközöket. Így például a rendszer képes a fiatal növények között is navigálni, amíg a növények és a talaj egymástól jól elkülöníthetőek.

Még ha a kezelő el kezd is fáradni a nap végén, a rendszer képes arra, hogy fenntartsa az elvárt sebességet és teljesítményt. Ezzel nemcsak 20%-kal több terület művelhető meg naponta, de lehetőség nyílik arra is, hogy a gépek éjszaka is üzemeljenek

– jelentette be a John Deere.

Az AutoTrac Vision jelenleg körülbelül 3500 dollárért (valamivel több mint 1,1 millió forintért) a 6M, a 6R (kivéve a panorámatetős modelleket), a 7R, a 8R és a 8RT szériájú traktorokra, valamint az R-szériás magajáró permetezőkre installálható.

(A cikkben felhasznált képek és videók a John Deere tulajdonát képzik.)

Forrás: agrarszektor.hu