Mezőgazdasági hírek

Itt a hollandok nagy dobása: ez forradalmasíthatja az egész növénytermesztést

2021. szeptember 24., péntek

Uborkalevél-vágó robotot fejlesztett ki egy holland együttműködés. Az új robot az úgynevezett magasra felfuttatott termesztési technológiát alkalmazó uborkatermelők számára lehet különösen hasznos, ugyanis megszabadítja őket a levelek levagdosásának idő- és munkaigényes feladatától. A robot a tervek szerint később az üvegházi növénytermesztés más területein is helyt tud majd állni.A VDL Group és az Aalsmeer-i Bosman Van Zaal egyesítették az erőiket, hogy közösen dobják piacra az innovatív CropTeq levélvágó robotot, amely hamarosan elérhetővé válik a magasra felfuttatott uborkatermesztési technológiát használó gazdák számára – írta meg a Future Farming. A robotot a gyártók később tovább fogják fejleszteni, hogy a munkaigényes levélvágásokon és ritkításokon kívül más feladatokat is el tudjon majd látni önállóan, nemcsak az uborkában, de más növényeknél is.

A tudás- és szakértelem megosztáson túl az együttműködő felek a jobb adatfelhasználásra és a magasra felfuttatott növénytermesztés robotizációjának növelésére törekszik. A VDL és a Bosman Van Zaal közös küldetése egy testvérszervezet, a GreenPEAK-IT formájában jött létre, amely az új robot értékesítéséért és működtetéséért felelős. A GreenPEAK-IT eredetileg a Bosman Van Zaal egyik fejlesztési projektjeként indult, majd önálló vállalatként folytatta. A cég amúgy az energiahatékony és autonóm növénytermesztés területén rendelkezik különleges tudással.

A CropTeq Robotics esetében nem kérdés, hogy a VDL és a Bosman Van Zaal a legkorszerűbb üvegházas kertészetekben használható autonóm robotokra fog fókuszálni. Egyebek mellett arra, hogy a munkaigényes feladatokat a magas szintű mesterséges intelligenciával ellátott robotokra lehessen bízni. A termelő által betanítható, mesterséges intelligencia alapú érzékelés, az ütközésvezérléssel elérhető nagy sebesség, a szár minden oldalán vágni képes szabadalmaztatott manipulátorkar, és a kompakt platform, amely végül az uborka betakarítására is képes lesz: ezek teszik különlegessé az innovációt.

Forrás: agrarszektor.hu