Mezőgazdasági hírek

Itt a franciák legújabb dobása: ez a robottraktor szinte bármilyen ültetvényen elboldogul

2021. március 12., péntek

Hibrid mezőgazdasági robotot dob piacra a Sitia. A francia gyártó elmondása alapján az önálló, dízel és elektromos meghajtású, Trektor névre keresztelt gép az állítható magasságának, szélességének és tengelytávolságának köszönhetően képes lesz több, különböző jellegzetességgel bíró növény között is munkákat végezni.  

A Sitia a mezőgazdasági robotokkal foglalkozó globális szervezetnek (Global Organisation For Agricultural Robotics – GOFAR) adott tájékoztatása szerint a Trektor egy nagyon alkalmazkodóképes robot, amelynek igény szerint változtatható lesz a magassága, a tengelytávolsága és a meghajtása. Ebből kifolyólag a robot képes lesz elnavigálni magát gyümölcsösökben, bolgárkertészetekben, valamint keskeny és széles sorközű szőlőültetvényekben is – írta meg a Future Farming. A robot GNSS RTK érzékeléssel lesz felszerelve, ami centiméteres pontosságot biztosít számára, a szenzorok és az ütközők pedig további biztonsági rendszerekként funkcionálnak majd.

A dízeles és elektromos meghajtású gép számos felszereléssel és már létező szerszámmal is kompatibilis lesz. Ez azt jelenti, hogy a talajművelési munkálatok során úgy is lehet majd használni, mint egy hagyományos traktort. A gyártó szerint a Trektor gyakran több feladatot is képes lesz egyszerre ellátni.A robot a hagyományos, hárompontos felfüggesztéssel rendelkezik, a csatlakozási pontok a gép hátulján és a kerekek között találhatóak. Ez azt jelenti, hogy a termelők használhatják a már meglevő eszközeiket is. Az állítható szélességnek, magasságnak és tengelytávolságnak köszönhetően a robotot a különféle növények igényeinek megfelelően is fel lehet majd szerelni szerszámokkal.Nem akarjuk megváltoztatni a világot, csak jobbá szeretnénk tenni. Egyfajta átmeneti gépként gondolunk a Trektorra, ugyanis lehetőséget akarunk adni a gazdáknak arra, hogy a saját, meglevő eszközeiket használják. Emellett persze azt is szeretnénk, ha később – amennyiben igénylik, természetesen – kipróbálhatnának új dolgokat is a Trektorral, mint például elektromos szerszámokat vagy adatgyűjtést és -elemzést – mondta Fabien Arignon, a Sitia vezérigazgatója.

A Sitia jelenleg a Trektor lehetőségeinek és adottságainak fejlesztésén dolgozik. Ennek keretén belül a kutatás-fejlesztés terén egyetemekkel működnek együtt, a teszteléseket pedig a felszerelések gyártóival közösen végzik. A robot kereskedelmi forgalomba kerülésének dátuma és várható fogyasztói ára egyelőre még nem ismert.

(A cikkben szereplő képek a GOFAR tulajdonát képzik.)

Forrás: agrarszektor.hu