Mezőgazdasági hírek

Itt a bejelentés: teljesen megváltozik a területalapú támogatások ellenőrzése

2021. január 4., hétfő
A Magyar Államkincstár 2020-ban pilot jelleggel bevezetett egy műholdfelvételeken alapuló távellenőrzést, amelyet a területalapú támogatások ellenőrzése során használnak fel, vagyis a megszokott helyszíni ellenőrzés helyett távérzékeléses monitoringra kerül sor – mondta Detre Miklós, a Magyar Államkincstár Horizontális Feladatok Végrehajtásáért Felelős igazgatója az Agrárszektor 2020 Konferencián. Hozzátette, ezt egy mobilalkalmazás segítségével fogja majd elérhetővé tenni az ügyfelek részére a Kincstár. A szakember emellett arról is beszélt, hogy milyen agrártámogatásokat fizetett ki 2020-ban, illetve milyen ütemezést tervez 2021-re a Magyar Államkincstár (MÁK).

Detre Miklós kitért arra is, hogy az, hogy ezek a számok évről évre egyre jobban növekednek, annak köszönhető, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a Kincstár továbbra is kiemelt hangsúlyt fektet az ellenőrzésekre, ennek megfelelően a hibák jelentős részét szankciómentesen már nyáron ki tudták küszöbölni, amelyeket így ki lehetett javítani. A MÁK az idei évben pilot jelleggel befezetett egy műholdfelvételeken alapuló távellenőrzést is, amelyet az előzetes ellenőrzések során használnak fel. Ez egy úgynevezett paradigmaváltás a területalapú támogatások ellenőrzésében, hiszen a megszokott mintavételes helyszíni ellenőrzés helyett távérzékeléses monitoring történik. Ez az igényelt területek 100 százalékára kiterjedő ellenőrzést jelent, kétes esetekben pedig először kommunikációra kerül sor a gazdákkal, és csak végső esetben van klasszikus ellenőrzés. Ez a távérzékelés egyrészt a növényi kultúrákat, másrészt a táblák elhelyezkedését tudja ellenőrizni. A Kincstár terve, hogy ezt az új típusú ellenőrzési rendszert egy mobilalkalmazás segítségével teszi majd elérhetővé és támogathatóvá az ügyfelek részére. 

Detre Miklós (Forrás: Stiller Ákos)

Az igazgató az egységes kérelmekkel kapcsolatban elmondta, nemcsak az éves kifizetések teljesítése a rendkívül fontos, de legalább ennyire jelentős az is, hogy minél nagyobb mértékű előlegfizetés segítse a gazdálkodókat már az őszi időszakban is. A kifizető ügynökség erre kifejezetten nagy hangsúlyt fektet, 2020-ban minden eddiginél nagyobb, 250 milliárd forint értékben történt előlegfizetés a gazdák felé november 30-ig. A Vidékfejlesztési Program egy 1300 milliárd forintos kerettel rendelkező operatív program, ahol a megvalósulás és az ezt követő igénylések dinamikája határozza meg a kifizetéseket. A program során majdnem 43 ezer kérelmet nyújtottak be, amelyből több mint 22 ezer darab támogatói okirat keletkezett. A teljes programozási időszak alatt eddig 23 600 kérelem kifizetése történt meg 324,3 milliárd forint összegben, ebből csak a 2020. évben 127 milliárd forint kifizetésére került sor. Detre Miklós közölte, a pandémiás időszak felgyorsította a beruházási támogatások, illetve a Vidékfejlesztési Program esetén a meglévő források felhasználási igényét, ezért öt új jogcím került meghirdetésre, az állattartó telepek fejlesztésének támogatása, a kertészeti üzemek korszerűsítése, a helyi piacok fejlesztése, a baromfi- és sertéstelepek járványügyi rendszereinek fejlesztése, illetve a csemetekertek gépbeszerzési támogatása.

A Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programot a koronavírus-járvány megjelenésével a nehéz gazdasági helyzetbe került agrárvállalkozások és élelmiszer-feldolgozást végző vállalkozások részére hirdette meg a minisztérum – tájékoztatott a szakember. Hozzátette, 13 jogcímben pályázhattak átmeneti támogatásra a következő tevékenységet végző vállalkozások: elsődleges mezőgazdasági termelés, élelmiszer-feldolgozás, erdőgazdálkodás, halgazdálkodás és vadgazdálkodás. A meghirdetett 13 átmeneti válságkezelési támogatásra körülbelül 35 700 kérelem érkezett 22,9 milliárd forint igényelt összeggel, amelyek alapján november utolsó hetéig 35 100 kérelemre 21,4 milliárd forint támogatási igényt hagyott jóvá a Kincstár. A Bizottság meghosszabbította a válságkezelési programok végrehajtásának lehetőségét 2021. június 30-ig – tudatta Detre Milklós.

Forrás: agrarszektor.hu