Mezőgazdasági hírek

Intelligens metszőrobot

2021. március 1., hétfő

A szórványgyümölcsösök Közép-Európában a fajokban leggazdagabb biotópok közé tartoznak. Az állományok nagy részét azonban a pusztulás fenyegeti, mivel az idős, beteg fák fenntartása épp hogy gazdaságos, a gyümölcsösök túlnyomó többségét nem, vagy nem megfelelően ápolják. Ennek eredményeképpen a fák megbetegszenek, elpusztulnak.

Egészséges fák esetében ugyanakkor a szórványgyümölcsösök jelentős hozamot eredményezhetnek, ám ennek alapvető követelménye a rendszeres és szakszerű metszés.A stuttgarti Hohenheim Egyetem kezdeményezése a mesterséges intelligencia segítségével kívánja támogatni a fák gondozását.

David Rei­ser, az Agrártechnikai Intézet munkatársa olyan önállóan működő robot kifejlesztésén dolgozik, amely képes lesz átvenni a fák metszési munkáinak nagy részét. A szórványgyümölcsösök Németországban és más európai országokban is elválaszthatatlan részei a vidéki tájképnek, ugyanakkor értékes rendeltetésük is van; fontos szerepet játszanak a régi fajok és fajták génmegőrzésében, a gyümölcsösökben élő mintegy ötezer állat- és növényfajjal a biodiverzitás fenntartásában, védik az élőhely talaját és vízháztartását, így az éghajlatváltozás következményeinek mérsékléséből is kiveszik a részüket.

Sok helyen elmarad 

A szórványgyümölcsösök gazdasági szerepe a feldolgozóipar szempontjából igen nagy: a németországi szórványgyümölcsösök évente 0,5-1 millió fa terméséből készítenek gyümölcslevet.

A robot mozgatható karjára szerelt teleszkópos láncfűrész a kívánt helyen vágja el az ágat

Fotó: Universität Hohenheim/Emilie Jung

Ennek ellenére a gyümölcsösök száma és mérete évek óta csökken, részben gazdasági okok, részben az állományok nem megfelelő gondozása miatt,

ami egyértelműen lerövidíti a gyümölcsfák életét. Rendszeres metszéssel a fák sokáig egészségesek maradnak, hosszú életűek lesznek.

Egészséges és tartós korona csak szakszerű metszéssel alakítható ki. Ez alapvetően hozzájárul a fák optimális élettartamához és termőképességéhez, és ezáltal a gyümölcsösök folyamatos fennmaradásához is. Jelenlegi felmérések szerint a szórványgyümölcsösök fáinak mintegy 80%-át egyáltalán nem metszik.

Míg napjainkban a különféle mezőgazdasági gépek, például a rázó- és a betakarítógépek nagy szolgálatot tesznek a gyümölcstermesztőknek, a fák fenntartása szempontjából oly fontos metszést még mindig kézzel kell végezni.A Hohenheim Egyetem mezőgazdasági technológiai mérnöke, David Reiser, Jonas Straub doktorandusszal és Jonas Boysen kutatási asszisztenssel együtt megalkotta azt az önállóan működő robotot, amely felismeri az egyes fák koronáját.A fejlesztési projektet a Baden-Württemberg Alapítvány posztdoktori pályázati programjának közel 113 ezer eurós támogatása tette lehetővé.

Felismeri a fa koronáját

A három kutató egy már meglévő ipari gyártósoron használt mobil robot-prototípusra szerelt fel robotkarokat. Ez a csuklókaros robot szabadon mozgatható minden irányban, így a hatósugarán belüli bármely pont vezérelhető.

A kar speciális érzékelőkkel van felszerelve, amelyek segítenek eligazodni és felismerni a fákat és azok koronaszerkezetét. Mialatt a robot körbejárja a fákat, az úgynevezett LiDAR szkenner segítségével rögzítik a fák háromdimenziós szerkezetét.A radarhoz hasonlóan a lézer leolvassa, letapogatja a környezetet és megméri a tárgyaktól való távolságot.

A sok egyedi távolságmérésből pontfelhő jön létre a számítógépen, amely végül a fa háromdimenziós szerkezetét ábrázolja.

A szórványgyümölcsösök a leggazdagabb fajösszetételű biotópok közé tartoznak Közép-Európában

Fotó: Universität Hohenheim/Dorothea Elsner

Önállóan fog dolgozni

A robot egy teleszkópos rúdra szerelt kis láncfűrész, ami egy irányított kar segítségével oda helyezhető, ahol alakításra van szükség. Ennek a bonyolult folyamatnak a programozását végzik jelenleg, hiszen egy fa metszése ön­magában is tudomány. A fafajtól és a céltól függően a metszést nagyon különböző módon lehet elvégezni. Néha például a vezérágat érintetlenül kell hagyni és csak az oldalágakat kell metszeni. Más esetekben éppen a vezérágat kell visszavágni, hogy dús elágazásra késztessük a fát. A felhasználó részére biztosítani kell ezeket a választási lehetőségeket.A robotot egyelőre kézi erővel kell a fákhoz és az egyes metszési pontokhoz vinni.

A hosszú távú cél azonban az, hogy teljesen önállóan működjön a gyümölcsösben, és hétméteres magasságig képes legyen az ágak eltávolítására.

A szórványgyümölcsösök változatos megjelenése különleges kihívást jelent a kutatóknak. Annak érdekében, hogy ott teljesen önállóan működő robotokat használhassanak, még mindig sok innovatív fejlesztési munkára van szükség.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu