Mezőgazdasági hírek

Indul a nagy összeírás: bármikor megjelenhet a hatóság ezeknál az állattartoknál

2022. augusztus 26., péntek

november végéig. Az országos főállatorvos által elrendelt cenzus során, az adatfrissítés mellett, járványvédelmi tájékoztatásra, a „Jó Sertéstartási Gyakorlat” útmutató nyomtatott példányának átadására is sor kerül. A betegség elleni védekezés, egy esetleges kitörés gyors felszámolásának alapja a naprakész adatbázis, ezért a személyes találkozások további kiemelt feladata a sertéstartók jelentési kötelezettségeinek ismertetése.

Az afrikai sertéspestis (ASP) elleni eredményes védekezéshez kulcsfontosságú, hogy naprakész adatok álljanak a hatóság rendelkezésére, valamint, hogy az állattartók megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a betegségről és tisztában legyenek az állattartásból fakadó kötelezettségeikkel. Ennek biztosításához dr. Bognár Lajos országos főállatorvos 2022. augusztustól november végéig az ország teljes területén elrendelte a sertéstartó gazdaságok felkeresését, a sertésállományok korcsoportonkénti összeírását, valamint ezzel egyidőben az állattartók informálását, járványvédelmi tájékoztatását – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.

A cenzus során a szakemberek – az állattartásra vonatkozó általános előírások  felfrissítése mellett – több, a járványhelyzet miatt a sertéstartók estében kiemelten fontos kötelezettséget is átbeszélnek a tartókkal. Többek között azzal kapcsolatban, hogy milyen változásokat és egyéb eseményeket kell haladéktalanul jelenteni a területi állategészségügyi hatóságnak (pl. tartás befejezése, szüneteltetése, újraindítása; tartási hely változása; házi vágás a fertőzött területeken). Mindezeket a tudnivalókat, valamint a “Jó Sertéstartási Gyakorlat” című útmutatót nyomtatott formában is átadják a sertéstartók részére. Azokban a gazdaságokban, ahol 2022-ben már megtörtént a cenzus, a számlálást nem végzik el ismét, azonban a járványvédelmi és általános tájékoztatásra esetükben is sor kerül.

FONTOS! Az afrikai sertéspestis szempontjából fertőzött területeken a házi vágást 48 órával a tervezett időpont előtt be kell jelenteni a járási hivatalnak. Az érintett területekről a Nébih interaktív térképén vagy kereshető adatbázisában lehet tájékozódni.

Forrás: agrarszektor.hu