Mezőgazdasági hírek

Indiai kutatók uborka héjából állítanának elő csomagoló anyagot

2020. december 4., péntek

Ne dobjuk el az uborka héját! Csomagolóanyagnak még jó lehet. Az (IIT) indiai Kharagpur Technológiai Intézet kutatói a magas cellulóz-tartalmú uborkahéjból cellulóz nanokristályokat hoztak létre, amelyek élelmiszer-csomagolóanyagok előállítására alkalmasak.

Az egyszer használatos műanyagot a fogyasztók már tudatosan kerülik, ám az élelmiszerek csomagolásának részeként ezek a műanyagok nagyrészt forgalomban maradnak. A természetes biopolimerek ebben az iparágban nem igazán használhatóak, mivel sem az erősségük, sem a nyúlási, sem az optikai tulajdonságuk, sőt bizonyos esetekben még élelmiszer biztonsági tulajdonságuk sem teszi alkalmassá őket élelmiszerek csomagolására.

Prof. Jayeeta Mitra és N. Sai Prasanna, az intézet kutatói nyers uborkahulladékból kifejlesztett cellulóz-nanoanyagot tudott előállítani- számolt be róla az EE Times India. 

Indiában az uborka sokoldalúan felhasznált zöldségféle, használják salátákhoz, savanyúságokhoz, főzve vagy nyersen is fogyasztják.

De az italipar is feldolgozza, amely során nagy mennyiségű biohulladék keletkezik az uborka héjából, amely cellulózban igen gazdag. Az uborkának mintegy 12%-a lesz hulladék, ami a héjból, vagy akár levágott egész uborkaszeletekből áll. Ebből a hulladékból kivont cellulózokat, hemicellulózt, pektint új bioanyagok előállításához használták fel, amelyek hasznosak a biokompozitokban – mondta Prof. Jayeeta Mitra.

Hozzátette: vizsgálatuk azt mutatja, hogy az uborka héjából származó cellulóz nanokristályok módosítható tulajdonságokkal rendelkeznek, ami jobb biológiai lebonthatóságot és biokompatibilitást eredményez.

Ezek a nanocellulóz anyagok a közeljövőben erős, megújuló és gazdaságosan felhasználható anyagként jelenhetnek meg, olyan egyedi tulajdonságaik miatt, mint a nagy felület/térfogat arány, a könnyű súly és a kiváló mechanikai tulajdonságok. Az ilyen nanokristályokból alacsony oxigénáteresztő képességgel rendelkező élelmiszer-csomagoló anyagokat lehet előállítani.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu