Mezőgazdasági hírek

Ilyen a pásztorkodás és élet középkori módra

2021. május 31., hétfő

A Börzsöny lenyűgöző lankái között, a Hosszúbérc és a Szélesrét között él az a család, amelyet a természetszeretet, az évszázadokkal ezelőtti életmód varázsa, na és a pénzszűke vezetett a Kismaros feletti Börzsönyligetbe. Tizenkét éve laknak itt, szinte az Isten háta mögött. Gazdálkodnak, kecskéket, tyúkokat, méheket, lovakat tartva, kertet művelve. Kút vagy vezetékes ivóvíz, nincs a portájukon. 

Fürdőszoba és WC sincs a házukban, és radiátorok helyett egy téglából épített kemence adja a meleget. A főzés eszköze a sparhelt, a kávét kézzel darálják egy csodaszép szerkezettel, a polcokon régies formakincsű bögrék, tálak, edények sorakoznak.

Középkorra hajazó kísérleti életmód

A 21. század európai kényelméhez szokott emberek számára különcnek tűnő életmód egyfajta kísérlet is a család részéről. A középkor világát szeretnék megidézni, már amennyire lehet a mai körülmények között. Sáfár Benedek mestersége is kötődik e korhoz, hiszen rekonstruált középkori viseleteket készít: ruhát, lábbelit, öveket, tokokat, szíjakat, tarsolyokat, tarisznyákat. A család ruháinak egy részét is maga varja, igaz nem kézzel, hanem egy régi Singer – lábbal hajtós – varrógéppel.Mindezek mellett míves történelmi fanyergeket is készít, amelyek közül még olyan is volt, amely a japán császári udvarba került a magyar államfő ajándékaként.

Benedek a szíjgyártó és nyeregkészítő mesterséget az Esély Alapítvány Iskolájában tanulta, a cipészetet, könyvkötészetet, bőrcserzést, ostorfonást pedig már korábban elsajátította egy juhász parasztembertől, akinél évekig dolgozott.

Sáfárné Szabó Viktória

Fotó: Meggyesi Mónika

Sáfárné Szabó Viktória éppen gyömbéres, diós, mogyorós, mazsolás, zabpelyhes süteményt készített az érkezésünkkor, ám örömmel mutatta meg a kicsi konyhája mögötti műhelyét is.Viki a pécsi egyetemen szobrászként végzett, de előtte kitanulta a fazekas mesterséget is. Őt is a középkor bűvölte el. Középkori mintára rózsaablakos falicsempét, edényeket, kupákat és bögréket készít, valamit köztéri szobrokat alkot.

Álma, hogy a gyermekeit megformázza pásztorként, amely az ő esetükben valós életkép lenne szobrokba öntve. Viki előszeretettel tart gyerekeknek fazekas foglalkozásokat is, ám napjainkban ez szünetel.

Sáfár gyerekek: Boróka, Bese, Botond

Fotó: Meggyesi Mónika

Érkezésünkkor a gyerekek egy nagy asztal körül könyvek fölé hajolva ültek. A legfiatalabb Boróka, aki mindössze 7 éves, ám már most is határozottan állítja, orvos lesz belőle. Vele szemben ül Bese. Mátyás király apródját képzeljük ilyennek, mint a 10 éves, szőke kisfiút, aki buzgón színez valamit. Az ablak mellett a legnagyobb gyermek Botond épp a történelmet tanulja. S mily véletlen! A reneszánsz kor van éppen soron. Ők a Sáfár család csemetéi, akik három éve magántanulók. 

Miként keveredett ide, az Isten háta mögé a család?

A házaspár korábban egy budapesti szoba-konyhás lakásban, majd egy barátjuk vidéki nyaralójában élt. Az első gyermekük születése előtt egy barátjuk hívta fel a figyelmüket a Kismaros feletti üdülőterület szélén álló eladó házra. Mint mondják, egy napot túráztak a környéken, míg meglelték a portát, ám megérte a fáradtságot; azonnal beleszerettek a tájba, az erdőbe és a házba, ahonnan csodás panoráma nyílik a hegyekre és a szokolyai templom tornyára. 

Sáfár család

Fotó: Meggyesi Mónika

A család együtt is sokat járja az erdőt. Gyűjtenek vadnövényeket, ehető bogyókat, ahogy fogalmaztak, kincseit a természetnek. A kecskéket fejik, így az év egy részében van sajt és kecsketej is. A tyúkok tojást adnak, a méhektől pedig az idén várják először a mézet. 

Sáfár Benedek

Fotó: Meggyesi Mónika

Benedek vallja, a veteményes növényei köztük a paradicsom is azért terem szépen nyáron, mert ő még beszél is a növényekhez.A házigazda azt is elárulja, hogy a középkori élet iránti érdeklődés a természet és a lovak szeretetével kezdődött.

Öt évesen ült először lóhátra, és felnőttként dolgozott lovászként is. 38 éves volt, amikor saját lova lett. Ez a ló legel kint a mezőn, aranyszínű kazak zsábi fajta. Nem túl szelíd jószág, nem igazán tűri meg az embert a hátán, holott eredetileg a gyerekeket akarta iskolába hordani lóval. Ez azonban nem csak a ló makacssága miatt, hanem az autóforgalom veszélyei okán se valósult meg.

A Sáfár család jövőbeli tervei között szerepel, hogy Vikinek legyen egy magastüzű elektromos kemencéje, amelyben elkészülhetnek a mai kor igényeinek megfelelő termékek. Benedekre pedig nyáron nagy munka vár, át kell raknia a kemencét, mert most már igen füstöl begyújtásnál és napközben is a téglák illesztéseinél.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu