Mezőgazdasági hírek

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

2019. április 28., vasárnap
Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeztek, s csaknem színültig megtöltötték az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál hatalmas pavilonját az általános iskolások, akik kísérőpedagógusaik vezényletével indultak „felfedezőútra” a standok között. A szervezőkkel beszélgetve kiderült, a fiatalok lelkesedése a téma iránt már a tavalyi esztendőben nyilvánvalóvá vált:

a 2018-as Szakma Sztár Fesztiválon bemutatókkal népszerűsítették az agrárszakmákat, e kezdeményezés pedig olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy úgy döntöttek, önálló rendezvényt indítanak útjára.

„Az agrárszakmák népszerűsítését, társadalmi elismertségük megerősítését tűztük ki célul, méghozzá egy fesztiváljellegű programmal, amelyen 8 szakképesítés tanulói versenyének döntőjére is sor került” – nyilatkozta lapunknak Szűts Gézáné Éva, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képzési igazgatója. Mint mondta, a rendezvényre az ország minden részéből érkeztek versenyzők, akik a döntőn való megmérettetésük mellett látványos szakmai bemutatókkal színesítve irányították rá a látogatók figyelmét az egyes agrár-és élelmiszeripari szakmákra. A Fesztivál keretében, a közös cél érdekében számos támogató standja is helyet kapott. A NAK képzési igazgatójának szavaiból kiderült, ez az együttműködés hosszú távra szólhat, hisz a rendezvény hagyományteremtő céllal jött létre. „2020-tól kezdődően a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen szervezi majd az eseményt” – tette hozzá Szűts Gézáné Éva.

Új technológiák – új nemzedék

Az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon járva a többségnek azonnal szemet szúrtak a tömeg fölé magasodó mezőgépek, köztük az a Claas Axion 850-es traktor, amely mellett Umenhoffer Péter fogadta az érdeklődőket. Az Axiál Kft. marketingigazgatója lapunknak elmondta, olyan eszközöket hoztak el a rendezvényre, amelyekkel tán a legkönnyebben megszólíthatók a modern technológiákra nyitott fiatalok.

„Az erőgép mellett népszerűnek bizonyult a rakodógép-szimulátorunk, illetve a kormányautomatika-rendszerünk is, amelyeket kipróbálva a gyerekek láthatták, a modern mezőgépek majdhogynem maguktól működnek”

– hangsúlyozta Umenhoffer Péter. Mint mondta, szerettek volna rámutatni arra, hogy napjainkban érdemes az irodai munka helyett a szántóföldön, e modern munkagépekkel végzett hivatást választani.Hasonlóképpen vélekedett Zborai Gábor, a Tokaji Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium gyakorlati oktatásvezetője is, aki a mezőgazdasági gépész szakmát mutatta be az érdeklődőknek. Az intézmény standján a gyerekek a többi közt kipróbálhattak egy kombájnszimulátort, kereket cserélhettek egy traktoron, illetve a műholdas helymeghatározó rendszerekkel is megismerkedhettek. A pedagógus szavai szerint a szakma egyre inkább népszerű a vidéki fiatalok között, aminek több oka is van: egyfelől a hosszútávú megélhetési lehetőség, másfelől pedig a technika fejlődése vonzza leginkább a gyerekeket.

„A gépek egyre modernebbek, éppen ezért a velük végzett munka sem megerőltető már, mint volt 20-30 évvel ezelőtt” – mondta Zborai Gábor.

Tradicionális mesterségek napjainkban

A rendezvényen képviseltette magát a mezőhegyesi Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium „küldöttsége” is, méghozzá egy olyan standdal, amely egyfajta helytörténeti kiállításnak is beillett. A korabeli használati tárgyak, dokumentumok és jellegzetes eszközök a település 1784-ben alapított ménesbirtokának történetét mutatta be, mindemellett az érdeklődők a lovászképzés, a lovaskultúra hagyományaiba is betekintést nyerhettek. Tarkó Gábor, az iskola igazgatója büszkén mondta,

idén Mezőhegyesen, intézményük szervezésében került sor a Lovász Szakma Kiváló Tanulója Országos Verseny Döntőjére, így e hivatás népszerűsítésére különös hangsúlyt fektettek az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon is.

Helyet kapott például a standon egy VR-szemüveg is, amelyet felvéve az iskolások egy profi lovas szemszögéből élhették át egy versenyprogram izgalmait. „Rengeteg látogató érkezett a rendezvényre, így különösen fontos volt, hogy megragadjuk az alkalmat, és felhívjuk a figyelmet az állattenyésztéshez kapcsolódó szakmákra is” – tette hozzá az igazgató.

Nem messze innen éppen a Húsipari termékgyártó Szakma Kiváló Tanulója Verseny döntője folyt – a már korábban lezajlott elődöntőkből 5-en kerültek be a végső megmérettetésre. A „partvonalon” túl szurkolt 3 diákjának Rózsa Pál Csaba, a Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója, aki szerint különös fontossággal bírt a rendezvény e hivatás számára.

„Napjainkban ez egy nem túl népszerű szakma, hisz bizony a henteseknek „dolgozniuk” kell. Ez a hivatás ugyanakkor jó kereseti, illetve munkalehetőségekkel jár, annál is inkább, mivel a régi hentes nemzedék mára kihalt”

– magyarázta lapunknak az intézményvezető.

A jövő hentesreménységei eközben feladataikat teljesítették: a többi közt kolbászt kellett készíteniük – lépésről lépésre, mindezt a 3 fős szakmai zsűri felügyelete mellett. A versenyzők közt szerepelt az iskola egyik hentestanulója, Horváth Dávid is, aki elmondása szerint nagyon szereti a szakmát, így ebben is akar majd elhelyezkedni. „A versenyfeladatok közül egyik sem volt különösebben nehéz; egyedül a nézők jelenléte volt kicsit szokatlan” – nyilatkozta lapunknak a tanuló, aki izgatottan várta a másnapi eredményhirdetést.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu