Mezőgazdasági hírek

Idén is KÁN Egyetemi Napok

2022. szeptember 2., péntek

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa 2022. szeptember 30-október 2. között ismét otthont ad a KÁN Egyetemi Napoknak. Az országos tenyészállat-kiállítás és a szakmai találkozók mellett változatos programok várják a Kaposvárra látogatókat.

A MATE folytatja a KÁN hagyományait, amely az évek során amellett, hogy elismert szakmai eseménnyé vált, a környező dunántúli települések lakóinak is közkedvelt programja lett. A rendezvény idén országos tenyészállat-kiállításként élvezi a Magyar Állattenyésztők Szövetségének támogatását. A KÁN Egyetemi Napokon tehát továbbra is nagy hangsúlyt kapnak a tenyészállatok. Jelen lesz tejelő- és húshasznú szarvasmarha, juh, kecske, ló, baromfi és a kisállatok számos fajtája is, amelyeket nem csupán a nagyközönség számára mutatnak be, hanem tenyészállat-bírálatok is zajlanak majd. A szervezők olyan interaktív, közönségbarát programokkal is készülnek, melyek révén a látogatók jobban megérthetik az állati termékek felhasználási módjait, valamint jobban megértik fogyasztásuk emberi szervezetre és előállításuk környezetre gyakorolt hatásait.

A MATE fontosnak tartja, hogy a szakmai programok mellett kiemelkedő szerepet kapjon az agrár-felsőoktatás és az agrárszakma népszerűsítése, így a tavaly debütált MATE Udvarban idén is megjelenik a MATE összes intézete és bemutatja a tevékenységét. A szervezők bíznak benne, hogy az interaktív bemutatkozással évről évre egyre több olyan fiatalt tudnak megnyerni az agráriumnak, akik kitartanak ezen a pályán.

2022-ben is számos konferenciára kerül sor a KÁN Egyetemi Napokon. A tavaly példátlan sikerrel lebonyolított Vidékfejlesztési Konferencia is szerepel az idei programban, valamint várható a One Health Szakmai Nap és Nemzetközi Takarmányozási Szimpózium is. A tervek szerint az állattenyésztő szervezetek a megszokott üléseket ezúttal interaktív jelleggel, kerekasztal-beszélgetések formájában szervezik meg, ezzel lehetővé téve a hasznos információk kétirányú áramlását és a hatékony eszmecserét.

A KÁN Egyetemi Napok kiemelkedő eseménye lesz szeptember 29-e, Szent Mihály Napja, az állattenyésztők hivatalos ünnepe. Az Állattenyésztők Napját 2020-ban szavazta meg a parlament azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az ágazatban dolgozók nélkülözhetetlen munkájára.
A kiállítás nyitónapján kerül sor az Agrár-felsőoktatási Intézmények Gazdászversenyére, melyen a hallgatók nem csupán elméleti tudásukról adnak számot, hanem látványos gyakorlati feladatokban is összemérik felkészültségüket. Idén is több száz, középszintű mezőgazdasági képzésben részesülő diák érkezik a Szakiskolai Napra, akiknek szervezett program keretében lesz lehetőségük a kiállítást megtekinteni.

A KÁN Egyetemi Napoknak már elmaradhatatlan eleme a kisállat simogató, a szórakoztató lovasprogram, a patkolókovács bemutató, valamint a nyírási és fejési bemutató is. A közönség megismerkedhet a vidéki élet vonzerejével a Gazdaudvarban és testközelből láthatja a kiállított állatokat. A méltán népszerű Élményligetben a látogatókat szalmabála labirintus, pónilovaglás, légpuskaverseny várja. A vadgazdálkodási bemutatón pedig a vadászat és az erdő szépségeivel találkozhatnak a KÁN Egyetemi Napokra látogatók.

A programkavalkádot tovább színesítik a kulturális, interaktív, szórakoztató és kézműves előadások, bábjátékok és a nagysikerű Mesetérkép is, amelyeket a MATE Neveléstudományi Intézet és a Rippl-Rónai Művészeti Intézet munkatársainak és hallgatóinak prezentálásában élvezhet a közönség. A környékbeliek örömére péntek este pedig nagyszabású könnyűzenei koncerttel készülnek a szervezők.

Találkozzunk Kaposváron!

Forrás: kaposvarinapok.hu