Mezőgazdasági hírek

Húsárak Európában

2020. augusztus 26., szerda

Az uniós tagállamok közül Ausztriában a legdrágább a hús, ahol az uniós átlag csaknem másfélszeresébe kerül, de Luxemburgban, Franciaországban, valamint Hollandiában is jóval az átlag feletti árakkal szembesülnek a fogyasztók. A „sereghajtók” e tekintetben Románia és Bulgária. Magyarországon 25 százalékkal olcsóbbak a húsok mint az uniós átlag.



 

Mennyibe kerül egy kellemes nyári grillezés Európa-szerte?  Ennek járt utána az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az Eurostat. A húsárakat hasonlította össze az egyes tagállamokban. Az uniós átlagot 100 százaléknak véve vizsgálják az eltéréseket a 27 tagállam, valamint az Egyesült Királyság, Izland, Svájc és Norvégia esetében – írja honlapján a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

Az alábbi húsféléket vizsgálták: marha-, borjú-, sertés-, bárány-, birka-, kecske-, szárnyashús, valamint belsőségek, csemegeáru és egyéb húskészítmények.

Az uniós tagállamok közül Ausztriában a legdrágább a hús, ahol az uniós átlag csaknem másfélszeresébe kerül, de Luxemburgban, Franciaországban, valamint Hollandiában is jóval az átlag feletti árakkal szembesülnek a húspultoknál a fogyasztók. A „sereghajtók” e tekintetben Románia, és Bulgária, ahol az átlagosnál 37 százalékkal kerül kevesebbe a hús és a húsáru. Magyarországon 24,7 százalékkal maradt el a húsok ára az uniós átlagtól, és a korábbi statisztikákat átböngészve az látszik, hogy ez 2017-ben és 2018-ban is hasonlóan alakult.

Az Eurostat egy másik felmérése szerint 2019-ben az EU 27 tagállamának átlagához képest Magyarországon 15,3 százalékkal volt olcsóbb az élelmiszer. Ebbe a termékcsoportba a húsáru mellett a kenyeret, a gabonaféléket, a tejet, sajtot, tojást, gyümölcsöket, zöldségeket, olajokat és zsírokat, valamint a burgonyát sorolja az unió statisztikai hivatala.

Legdrágább az élelmiszer Svájcban (az Eurostat a statisztikába az EU tagállamok mellett Svájcot, Izlandot és Norvégiát is belefoglalta), ahol az uniós átlagnál mintegy 66 százalékkal kell többet fizetni az alapélelmiszerekért.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) konkrét húsárakat is közöl, ezeket is érdemes áttekinteni.

Néhány húsfajta havi, országos, fogyasztói átlagára forintban

MÁRCIUS

ÁPRILIS

MÁJUS

JÚNIUS

JÚLIUS

RÖVIDKARAJ

1810

1900

1960

1910

1740

SERTÉSCOMB

1600

1630

1610

1590

1510

CSIRKEMELLFILÉ

1460

1510

1470

1470

1450

GÉPSONKA

2670

2750

2770

2690

2780

FORRÁS: KSH

 

A Magyar Állattenyésztők Lapjának augusztus 20-23. között a hosszú hétvégi – nem reprezentatív – gyorskörképe szerint a nagy élelmiszermultik a sertéscombot 1600-1800, a sertéstarját 1700-1900, a csirkemell filét 1450, a marhalapockát pedig 2900-3500 forintos kilónkénti áron kínálták. Egy-egy német üzletlánc magyarországi üzleteiben is hasonló árak vannak: a darabolt sertéscomb 1330 forint, a csont nélküli sertéstarja kilója 1500 forint, a grillezéshez előkészített, pácolt csirkemellfilé pedig 1640 forint. Egy Budapest melletti agglomerációs település egyik legnagyobb húsboltjának kínálatából is tájékozódtunk: náluk a sertéscomb 1450 forint, a sertéstarja filé 1600 forint, a marhalapocka pedig 2190 forintba került a hosszú hétvégén kilónként.

Forrás: agrotrend.hu