Mezőgazdasági hírek

Hosszú távon aggodalomra ad okot a vetési jelentés

2021. július 5., hétfő

Európában folytatódott a jó a hangulat az agrárpiacokon, de a tengerentúlon már inkább az enyhe mínuszok voltak a jellemzőek. Chicagóban a búza 1,7 százalékot, a kukorica 0,1 százalékot, a szójabab pedig 0,2 százalékot vesztett értékéből, miközben a repce 3,7 százalékkal drágult. Európában a repce, a kukorica és a takarmánybúza is drágult, azonban a malmi búza értéke csökkent.

A chicagói kukorica- és szójabab ára csütörtökön június közepe óta a legmagasabb szintre emelkedett, a kereskedők megjegyezték, hogy továbbra is támogatta az árakat az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) jelentése, amely azt mutatta, hogy a tavaszi ültetések a várakozások alatt maradtak. Nap végére mínuszba fordultak az árak. A profitszerzés húzta ki a kukoricát és a szójababot is a magas szintről.

“A vetési jelentés hosszabb távon aggályokat vet fel az ellátással kapcsolatban” – mondta Ole Houe, a sydney-i IKON Commodities brókercég egyik igazgatója.

A búzával negatív tartományban kereskedtek, miután június 10-e óta a legmagasabb értéket érte el a kurzus.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma csütörtök reggel közölte, hogy a szójabab exportértékesítése a június 24-ével zárult héten összesen 1,763 millió tonna volt, ez a legtöbb a január 21-én véget ért hét óta. A 900 000–2,3 millió tonnára vonatkozó előrejelzések magasabb széléhez közelített az érték.

Európában ezzel szemben optimistább piaci hangulat uralkodott. Párizsban a repce 6,5 euróval drágult tonnánként és zárásra 537,75 eurós árszint alakult ki. A kukorica árszintje 1 euróval emelkedett, ez 240,75 euró/tonnás kurzust eredményezett. A malmi búza ezzel szemben mínuszos napot zárt, a szeptemberi és a decemberi határidőre is 25-25 eurócentes lecsúszás volt tapasztalható. Előbbi határidőre végül 209 euróba, utóbbira 209,5 euróba került az agrártermék. A forgalom viszonylag nagy volt a múlt hetihez képest, a közelebbi határidőre 22 879, a távolabbira 32 385 kontraktus jött létre. A takarmánybúza Londonban 190,1 angol font/tonnán hagyta el a parkettet, ami mindössze 10 angol pennys áremelkedést jelentett.

Forrás: agroforum.hu