Mezőgazdasági hírek

Hogyan teleltessük a mediterrán növényeket?

2021. november 10., szerda

Október utolsó dekádjában továbbra is megmaradt az őszi, csendes, napsütésben bővelkedő időjárás. A nappali maximum hőmérséklet rendszeresen elérte a 15 Celsius fokot, éjszakánként azonban mindössze néhány fok volt a jobbára derült ég miatt. Több napon át hajnalra fagypont alá süllyedt a hőmérő higanyszála. Emiatt az érzékenyebb növények fagykárt szenvedtek, felgyorsult a fák őszi lombszíneződése és a levelek hullása.

közelgő télies időjárás egyik legnagyobb dilemmája az eddig teraszon, szabadban tartott mediterrán dísznövények optimális környezetben való teleltetése. A csökkenő hőmérséklet és kevesebb napsütés hatására napjainkra ezek a növények is megálltak növekedésükben, nem fejlesztenek újabb hajtásokat, már nem virágzanak. Ezeknek a növényeknek is van téli nyugalmi állapota, ezért olyan fagymentes helyen kell őket teleltetni, ahol kapnak elegendő fényt, de a hőmérséklet nem haladja meg az 5-10 Celsius fokot. 

Vízből csak annyit igényelnek, amitől a talaj csupán nyirkos, máskülönben a gyökérzet megbetegszik és elpusztul. A telelőhelyre szállítás előtt érdemes a növények hajtásait, lombozatát alaposan átvizsgálni, a betegnek tűnő részeket levágni, kicsit megcsinosítani a lombkoronát a könnyebb teleltetés érdekében. 

Ha a növényeken levéltetű, pajzstetű, gyapjastetű szívogatás nyomait, magát a kártevőt látjuk, feltétlenül kezeljük le valamilyen felszívódó rovarölő készítménnyel, káliszappanos oldattal, vagy pedig kézzel szedegessük le a kártevőket. 

Ha a hajtásvégek atkásak, akkor atkaölő készítménnyel permetezzünk, máskülönben a teleltető helyiségben tovább szaporodnak a kártevők. 10 Celsius foknál magasabb hőmérsékleten nem célszerű tartani a növényeket, mert nem állnak le fejlődésükben, a kártevők tovább szaporodnak, az újabb hajtások etioláltak, csenevészek lesznek, végeredményben tavaszra legyengülnek a növények, kevésbé fogják díszíteni környezetüket. Általános alapelv, hogy minél alacsonyabb a teleltetési hőmérséklet, annál kevesebb fénnyel beérik a növények, tehát sokszor egy fűtetlen garázs vagy lépcsőház is megfelel erre a célra. A terjedelmes leanderek lombozatát minden károsodás nélkül összekötözhetjük, mert így kevesebb helyet foglalnak el. A tisztogatás során ne vágjuk le az elszáradtnak tűnő virágzatot, mert tavasszal abból fejlődik ki az új virágzat, viszont a terméskezdeményeket távolítsuk el, mert azok sok energiát vonnak el a leándertől. 

A virágzó, termést érlelő citromfát, narancsfát kissé magasabb hőmérsékleten tartsuk, hogy továbbra is fejlődni tudjon, de kapjon elegendő fényt is a téli napokon, máskülönben ledobja termését, elrúgja virágait.

A muskátli is könnyedén átteleltethető, a legszerényebb körülmények között. Kissé vissza kell vágni lombozatát a virágládában, vagy pedig kiszedve abból, csavarjuk papírba, és függesszük fel fagymentes helyen. Nem baj, ha lombozata leszárad, tavasszal visszavágva ismét ki fog hajtani becserepezés után.

Forrás: agroforum.hu