Mezőgazdasági hírek

Hogyan módosult a kárenyhítéssel kapcsolatos rendelet?

2023. július 31., hétfő

Megjelent a kárenyhítésre vonatozó rendelet módosítása (31/2023. (VII. 14.) AM rendelet), amelynek részleteire az Államkincstár hívta fel a gazdák figyelmét.

közlemény szerint a kárenyhítési hozzájárulás összegét az az üzemi terület, illetve főnövénykultúra határozza meg, amelyet a gazdálkodó tárgyév június 9-ig, illetve július 15-ig bejelentett az Egységes Kérelemben. Mivel idén július 15. munkaszüneti napra esik, a végleges határidő július 17-e.

A kárenyhítési hozzájárulás-fizetési kötelezettségben, valamint a kárenyhítő juttatás iránti kérelemben szereplő növénykultúra teljes területének megállapítása során nem lehet figyelembe venni a tárgyév július 15-e (idén július 17-e) után bejelentett területváltozást, valamint másodvetést.

Ez azt jelenti, hogy nem lehet kárbejelentést tenni azokra a területekre, amikre a gazdálkodó július 17-e után jelentett be részleges vagy teljes visszavonást, növénykultúra-módosításból adódó területváltozást, valamint az ez után bejelentett másodvetésekre sem.

A Magyar Államkincstár augusztus 15-ig határozatban értesíti a mezőgazdasági termelőket a kárenyhítési hozzájárulás-fizetési kötelezettségük összegéről.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu