Mezőgazdasági hírek

Hogyan lesz klímasemleges a sajt?

2022. február 9., szerda

A Wyke Farms brit sajtgyártó megalkotta a világ első olyan sajtját, amely megkapta a klímasemleges minősítést. De mielőtt hozzáláttak volna a sajtkészítéshez, teljesen átalakították a gazdálkodásukat. A teheneket számos szakértő természetes metánkibocsátónak tekinti, ezért a sajtkészítés és a marhahústermelés szerintük káros a bolygóra nézve. Egy brit sajtgyártó azonban úgy döntött, hogy megváltoztatja ezt a gyakorlatot.

A Wyke Farms a világ első klímasemleges széndioxid-kibocsátású sajtjával gazdagította a piacot. Az Ivy Reserve Vinatge Cheddar sajt a szén-dioxid-semlegességre vonatkozó előírásokat meghatározó Carbon Trusttal  együttműködve jött létre. A Carbon Trust egy olyan brit közfinanszírozású szervezet, amely megoldásokat kínál a klímaválság enyhítésére.- Ez egy 12 éves utazás volt számunkra. A “100% zöld” stratégiánkat 2010-ben indítottuk el. Akkoriban elköteleztük magunkat az energiafüggetlenség és a megújuló forrásokból történő gáztermelés mellett.

Azóta befektetünk a tudásunkba mind a vállalat, mind a gazdaság működtetése terén. Ennek eredményeként évről évre hozzájárulunk a környezet állapotának javításához” – mondta Rich Clothier, a Wyke Farms ügyvezető igazgatója.

2011-ben a CleanMatrics, az adatvezérelt éghajlat-politikai intézkedéseket segítő csoport közzétett egy jelentést, amely az élelmiszertermelést és az éghajlatváltozást hozta összefüggésbe. Ennek segítségével a kutatók azonosították azokat az élelmiszer-kategóriákat, amelyek a legnagyobb hatással vannak a szénlábnyomra. Kiderült, hogy ezek mindennapi termékek.

Bár ez a jelentés több mint 10 évvel ezelőtt készült, azóta nem sok minden változott.

– Élelmiszer-rendszerünk egyre energiaigényesebbé válik. A kiskereskedelem, a csomagolás, a szállítás és a feldolgozás minden formája terén tapasztalható tendenciáknak megfelelően a kibocsátások erőteljesen emelkednek. Az ENSZ jelentése szerint ez különösen igaz a fejlődő országokra.Mi kellett tehát ahhoz, hogy a Wyke Farmon készült Ivy Reserve Vintage Cheddar előállítása merőben különbözzön más hasonló termékétől?  Határozott fenntarthatósági tervvel a termelő csökkentette a CO2-kibocsátást mind a saját gazdaságában, mind a beszállítói gazdaságokban. A változások közé tartozott az állati takarmányozás rendszere, a megfelelő földgazdálkodás, valamint az úgynevezett regeneratív mezőgazdaság és a talajvédelem bevezetése.

 Az Ivy’s Reserve gyártásakor minimalizálták a hulladék és a csomagolás mennyiségét, visszanyerték a hőt, szűrik és újrahasznosítjuk a szennyvizet, és csökkentik a szénlábnyomot. Teljes mértékben zöld

energiát hasznának, az áramot napenergiából, a biogázt pedig mezőgazdasági és tejipari hulladékból állítják elő. Az anaerob emésztő évente 20 millió kilogramm CO2-t takarít meg, és gazdag, természetes trágyát biztosít számukra, amelyet visszaadhatnak a földnek.Ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően a termelőknek sikerült létrehozniuk egy olyan sajtot, amelyet – mielőtt az első klímasemleges sajtként ünnepelték volna – számos vizsgálatnak és elemzésnek vetettek alá.

A vizsgálatot a már említett Carbon Trust szervezet végezte, amely a szénlábnyomok részletes vizsgálatáról gondoskodott.

Így kapta meg az Ivy Reserve Vintage Cheddar a PAS2060 szabvány szerinti semlegességi tanúsítványt.

Mint a gyártó hivatalos honlapján olvashatjuk, ennek a sajtnak a receptje közel 100 éves múltra tekint vissza, 18 hónapig érlelték, összetett ízvilággal rendelkezik, enyhén édes és diós ízű.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu