Mezőgazdasági hírek

Hogyan juthatnak ki Ukrajnából a gabonaszállító hajók az aláaknázott Fekete-tengeren?

2022. június 17., péntek

Oroszország a héten közölte, hogy „biztonságos áthaladást” ajánlott fel a fekete-tengeri kikötőkből induló ukrán gabonaszállítmányoknak, de nem felelős a folyosók kialakításáért, Törökország pedig azt javasolta, hogy a hajókat át lehetne vezetni a tengeri aknák között.

Az ukrán gabonaszállítmányok az orosz invázió és a kikötők blokádja óta elakadtak, ami a gabona, az étolaj, az üzemanyag és a műtrágya világpiaci árát is felhajtotta. Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) megpróbál közvetíteni a felek között, hogy megállapodás születhessen az ukrán exportról, valamint az orosz élelmiszer- és műtrágyakivitel újraindításáról, amelyet Moszkva szerint a szankciók jelentősen károsítanak.

„Nem mi vagyunk felelősek a biztonságos folyosók kialakításáért. Azt mondtuk, hogy biztonságos átjárást tudunk biztosítani, ha ezek a folyosók létrejönnek” – mondta Oroszország ENSZ-nagykövete, Vaszilij Nebenzia. Hozzátette:

„Nyilvánvaló, hogy vagy aknamentesítik azt a területet, amelyet az ukránok aláaknáztak, vagy biztosítják, hogy az útvonalak megkerüljék ezeket az aknákat.”

Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter korábban szerdán azt mondta, hogy “időbe telik” az ukrán kikötők aknamentesíte, de az ENSZ javaslata alapján biztonságos tengeri folyosót lehetne létrehozni. Ankara még mindig várja Moszkva reakcióját a tervre – mondta.„Mivel az aknák helye ismert, három kikötő környékén biztonságos vonalakat hoznának létre” – mondta Cavusoglu. – „így biztonságosan jöhetnének és mehetnének a kereskedelmi hajók anélkül, hogy az aknákat el kellene távolítani.”

„Az ENSZ szorosan együttműködik a török hatóságokkal ebben a kérdésben” – mondta Stephane Dujarric ENSZ-szóvivő. – „A további lépésekhez azonban elengedhetetlen, hogy Oroszország és Ukrajna megtalálja a közös nevezőt” – tette hozzá.

Nem túl kecsegtető előjelek

Ukrajna attól tart, hogy kikötőinek aknamentesítésével sokkal sebezhetőbbé válna a Fekete-tenger felől érkező orosz támadásokkal szemben.

„Katonáink ellenzik ezt a lépést, ezért mérsékelt optimizmussal tekintünk a terve” – mondta David Arakhamia törvényhozó, Ukrajna Oroszországgal tárgyaló csapatának tagja egy szerdai washingtoni rendezvényen.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője szerint az ukrán gabona exportja „kényes kérdés”, de Joe Biden elnök „figyelemmel kíséri a fejleményeket és nyitott minden megoldásra”.

„Az amerikai elnök mindent megtesz azért, hogy a gabona visszajusson a világpiacra” – mondta Kirby újságíróknak – „Mindannyian érezzük, hogy egyre sürgetőbb megoldani ezt a kérdést..”Biden kedden azt mondta, hogy ideiglenes silókat építenek az ukrán határ mentén, hogy segítsenek több terményt exportálni ezzel is kezelve az egyre súlyosbodó globális élelmiszerválságot.

Cavusoglu a múlt héten Ankarában tárgyalt az ENSZ-tervről Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, de azt mondta, hogy további megbeszélésekre van szükség Moszkvával és Kijevvel. Lavrov akkor úgy nyilatkozott, Ukrajnán múlik, hogy a kereskedelmi hajók közlekedését lehetővé tevő aknamentesítést miként oldják meg.

Moszkva tagadja a felelősséget az élelmiszerválságért, és a nyugati szankciókat okolja.

Törökország, amely a NATO második legnagyobb hadseregével és jelentős haditengerészettel rendelkezik, jó kapcsolatokat ápol Kijevvel és Moszkvával egyaránt, és kijelentette, hogy kész szerepet vállalni egy Isztambulban működő „megfigyelési mechanizmusban”, ha megállapodásra kerül sor.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu