Mezőgazdasági hírek

Hogyan csökkentsük az energiaköltségeket?

2022. július 23., szombat

A mezőgazdaságban számos megtakarítási lehetőség kínálkozik, amely védi a klímát és a pénztárcát, ráadásul teljesül a nagyobb energiafüggetlenség iránti vágy is. Minden egyes energiatakarékossági intézkedés hosszú távon csökkenti az energiaszükségletet, és alkalmassá teszi a gazdaságot a jövőbeni energetikai innovációkra. Az áramtárolás és a hűtés korszerűsítése csak néhány közülük.

Sok kicsi sokra megy

Hogyan takaríthatunk meg energiát és egyidejűleg növelhetjük energiafüggetlenségünket? Az energiahatékonyság növelése kétségtelenül nagy kihívást jelent nemcsak a magánemberek, de minden gazdaság számára is.

Az energia-önellátás felé vezető úton a fegyelem a legfőbb. A bátorság, a kitartás és az újító szellem, az innovációk elfogadása garantálja a személyes sikert. Vannak olyan intézkedések, amelyek valóban nagyobb beruházást igényelnek, mások csekély technikai és pénzügyi ráfordítással lehetővé teszik a jelentős megtakarítások elérését.

Bizonyos esetekben pedig elegendő a munkafolyamatok újragondolása.

A jövő energiaellátása intelligens, hatékony és zöld. Nézzünk utána és használjuk ki az energiahatékonyság növelésének lehetőségeit. Minden hatékony lépés, amit ma teszünk, döntő lépést jelent az éghajlatvédelem, a költségmegtakarítás és az energiafüggetlenség felé.

Hűtők és hűtőrendszerek

Az alacsony hőmérséklet nélkülözhetetlen az élelmiszertermeléshez. Ez biztosítja az élelmiszerek minőségét és eltarthatóságát. Néhány egyszerű intézkedéssel a meglévő hűtőrendszerek energiaköltségei érezhetően csökkenthetők.

Például, ha tehenet tartunk, érdemes megvizsgálni a tej hideg vízzel történő előhűtésének lehetőségét. A tejleválasztó edény és a tejtartály közé egy cső- vagy lemez van felszerelve. Így a 38 °C-os tehénmeleg tej folyóvízzel lehűthető 15-20 °C-ra. A tej gyors lehűtése az energiatakarékosság mellett minőségjavító hatással is bír. Emellett az előhűtésből felmelegített víz ideális az állatok itatására. A hideg évszakban ez növeli a szarvasmarha vízfelvételi képességét, az állatok jólétét és a tejhozamot.

Az elavult fagyasztóládák és fagyasztószekrények gyakran valódi energiafalók. Egy régebbi típusú fagyasztó energiaigénye akár tízszer nagyobb, mint egy új készüléké.

Bizonyos esetekben elegendő a fagyasztási hőmérsékletet az optimális hőmérsékleti szintre csökkenteni. Az elektronikus hőmérséklet-kijelzővel nem rendelkező régi fagyasztók gyakran a legmagasabb fagyasztási hőmérsékletre vannak állítva.

Szellőztetés és légkondicionálás

A jó, friss levegő elengedhetetlen az állatok jólétéhez. A szellőztetés és a hűtés iránti igény a globális felmelegedés és az egyre növekvő hőség hatására nő. Az energiatakarékos szellőző- és hűtőrendszerek kellemes klímát biztosítanak az istállóban, miközben csökkentik az energiaigényt.

A sertés- és baromfitartás energiafelhasználásának nagy részét a szellőzőrendszerek adják. A hatékony szellőztetés és hűtés a globálisfelmelegedés és a szagkibocsátás csökkentése szempontjából is egyre fontosabbá válik.

Az optimális levegőgazdálkodás nagyon megköveteli a szabályozástechnikát. Egyrészt a túl magas levegőmennyiség növeli a szellőzőrendszer energiaigényét, másrészt az értékes hő télen energetikailag megsemmisül.

Az intelligens szellőzésvezérlők hosszú távon rögzítik a hőmérsékleti görbéket, és értékes információkat szolgáltatnak a szellőzőrendszer optimális paraméterezéséhez.

Az energiatakarékos szellőztető ventilátorok, a befújt levegő kondicionáló hűtőrendszerei és az elszívott levegő hővisszanyerése felére csökkentheti egy istálló energiafogyasztását. Ez a disznóól jövedelmezőségét is növelheti.

Szivattyúk és motorok

A gazdaságokban számos különféle szivattyú és motor található. Tudjuk meg, hol találhatók megtakarítási intézkedések, és hogyan tudjuk sikeresen végrehajtani azokat a gazdaságában.

A frekvenciaszabályozású vákuumszivattyúk 40-60%-kal csökkentik a fejés közbeni villamosenergia-fogyasztást. A fotovoltaikus rendszerrel és akkumulátor-tárolóval felszerelt tejtermelő gazdaságok számára a frekvenciaszabályozású vákuumszivattyú is ésszerű módja az energiafüggetlenség további növelésének.

Világítás

A hatékony és átgondolt világítás energiát takarít meg, és ugyanolyan mértékben növeli az állatok és az emberek jólétét. Főleg istállóbővítéseknél vagy alacsony helyiségmagasságú istállóépületeknél a fény mennyisége gyakran nem elegendő.

A hatékony és átgondolt világítás energiát takarít meg, és ugyanolyan mértékben növeli az állatok és az emberek jólétét.

Főleg istállóbővítéseknél vagy alacsony helyiségmagasságú istállóépületeknél a fény mennyisége gyakran nem elegendő. A modern világítási rendszerek és az intelligens világításvezérlő rendszerek jelentősen javítják a környezeti feltételeket: az állatjólét és az állategészségügy növekszik, akárcsak az állatok mozgási aktivitása és vitalitása. Ezenfelül növekedik a teljesítményük, a sérülések, betegségek gyorsabban felismerhetők, a munkahelyi balesetek elkerülhetők, valamint javul a munkahelyi légkör.

Ahol lehet, váltsunk fénycsövekről LED-ekre. Napjainkban az energiatakarékos LED-es világítást túlnyomórészt új istállóépítéseknél vagy istállókorszerűsítéseknél alkalmazzák.

Üzemanyag

Aki érdekelt földje hatékony kezelésében, az a jövőben sem kerülheti el az okos gazdálkodást. Ez egyrészt üzemanyagot és erőforrásokat takarít meg, másrészt védi a talajt és a természetet. Az üzemanyagárak emelkedése és a fokozódó gépesítés komoly terhet jelent a gazdaságos termelési mód számára.

Az intelligens technológiák az előretekintő gazdálkodókkal kapcsolatban az energiahatékony mezőgazdaság érdekét szolgálják – ma és holnap.

Fűtés és csatornázás

Csobogó csövek, zajos kazánok, izzó radiátorok? Néha úgy érezzük, hogy a fűtési rendszerünk nem működik zökkenőmentesen? Sok biomassza fűtési rendszer nem működik hatékonyan, de gyakran egyszerű intézkedésekkel jelentős fűtési költségmegtakarítás érhető el.

A fűtési rendszer helyes beállítása elősegíti az életkomfort növelését és az energiaköltségek megtakarítását.

A gyakorlat azt mutatja, hogy szinte minden fűtési rendszer optimalizálható. Az egyszerű és olcsó intézkedések gyakran elegendők a hatékonyság növeléséhez és a jövedelmezőség javításához.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu