Mezőgazdasági hírek

Hőgutát kap a gyapot, drágább lesz az öltözködés

2022. április 13., szerda

A klímaváltozás miatti hőmérséklet növekedés a gyapottermelésre is hatással van. A hőstressz miatt alacsonyabb minőségű terméshozam az egész ugyanakkor az egész ellátási lánc mentén érezteti majd a hatását.

Egy nemrég megjelent átfogó jelentés szerint már két évtizeden belül a világ gyapottermelő területeinek háromnegyede veszélyes hőstressznek lesz kitéve – mondta az InfoRádiónak Lehoczky Annamária éghajlati szakértő, a Másfélfok állandó szerzője hozzátéve, hogy a hőség mellett a globális felmelegedés következtében kialakuló heves esőzések, árvizek, valamint tüzek mind-mind negatívan hatnak majd a növény termesztésére.Mindez pedig százmilliók megélhetését is érintheti, ugyanis jelenleg a gyapottermesztés és -feldolgozás nagyjából 350 millió embernek biztosít megélhetést.

A termelők túlnyomó többsége kevesebb mint 2 hektáron termeszt gyapotot, a probléma pedig az – tette hozzá az éghajlati szakértő –, hogy a kisgazdaságoknak alig vannak tartalékaik. A negatív hatások, az alacsonyabb minőségű terméshozam ugyanakkor az egész ellátási lánc mentén érezteti majd a hatását, hiszen egyre nagyobb pamuthiány léphet föl a piacon, és emiatt a textilipari termék ára az egekbe szökhet, amit mi Európában a dráguló ruházatokon keresztül fogjuk megérezni – magyarázta Lehoczky Annamária.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu