Mezőgazdasági hírek

Helyreállt a rend a traktorpiacon

2020. március 9., hétfő

Februárban 213, az első két hónapban összesen 408 traktort helyezték forgalomba Magyarországon – derült ki a Datahouse adatiból.

Az elmúlt havi adat 13 százalékkal magasabb a tavalyinál, és 51 százalékos ugrást jelent a két évvel ezelőtti februárhoz képest. Az első két hónap összesen 12 százalékos éves növekedést mutat, a két éves összehasonlításban azonban már 45 százalék a plusz.

A februárt a tavalyi egész évhez hasonlóan a John Deere nyerte 33 darabbal, ami 15 százalékos piaci részesedést jelent. A második a New Holland lett 23 darabbal, míg harmadik a Claas 14 eladással. A februári első tízbe a Fendt, a Polaris, a Case, a Kubota, a Massey Ferguson, a Zoomlion és a Sonalika fért be. A januárt még a Fendt nyerte a traktorpiacon, de a John Deere most annyira belehúzott, hogy nem csak a februárt nyerte meg, hanem a két havi összesített listán is átvette a vezető helyet.

Az első két hónap összesített márkasorrendjét a John Deere 13 százalékos piaci részesedéssel vezeti. A New Holland állt a második helyen, míg a Fendt visszacsúszott a harmadikra az összesített listán. A Polaris, a Claas, a Valtra, a Case, a Kubota, a Sonalika és a Deutz-Fahr fér még be a TOP10-be. Összesen 58 gyártó adott el legalább egy traktort hazánkban eddig idén.

A traktorpiac legkedveltebb szegmense a 8 tonnánál nagyobb tömegű 198 darabbal, ami 48 százalékos részesedés a piacból. Modellszinten a John Deere E03 6120M traktor 8 darabbal vezeti a szegmenst. A második és harmadik legnépszerűbb tömegkategória a 0,6 és 1,5 tonna, illetve az 5 és 8 tonna közötti 71, illetve 46 darabbal. A negyedik a 1,5 és 3 tonna közötti 44 darabbal. Utána a 3 és 5 tonnás következik 42 darabbal. 600 kilogrammnál kisebb össztömegű traktorból 7 darabot adtak el eddig idén.

Forrás: agroforum.hu