Mezőgazdasági hírek

Hazánk kulcsszerepet játszhat a világ élelmezésében

2020. szeptember 14., hétfő
Az olyan országok, mint Magyarország és Hollandia, melyek több élelmiszert állítanak elő, mint amennyit elfogyasztanak, fontos szerepet tölthetnek be az egyre növekvő népesség élelmezésében – erről beszélgettünk René van Hell, Hollandia magyarországi nagykövetével a 33. Bábolnai Gazdanapokon.

A megnyitó után René van Hell több hazai céget is meglátogatott, megnézte a gépkiállítást és az interaktív talajszelvényt is, illetve a lovas bemutatóra is maradt ideje. A holland nagykövet már visszatérő vendég Bábolnán:

– Immár a harmadik alkalommal látogattam el ide. A Bábolnai Gazdanapok az egyik legismertebb, leginnovatívabb mezőgazdasági kiállítás és egy remek lehetőség arra, hogy Nagy István agrárminiszterrel is találkozhassunk. Jó látni, hogy a magyar gazdák miként használják a legújabb technológiákat, a precíziós megoldások pedig az a terület, melyben Hollandia szeretne együttműködni Magyarországgal. A Bábolnai Gazdanapok egy különleges alkalom arra, hogy az agrárszektor képviselői találkozhassanak egymással. Ezért nagyon fontosnak tartom, hogy a kiállítás az agrárminiszter támogatásával létrejöhetett.

A nagykövet kiemelte, hogy a világ népessége 2050-re eléri a 9 milliárdot és nem minden ország képes az élelmiszer-önellátásra, így azoknak az országoknak a szerepe felértékelődik, melyek a lakosságuk ellátásán túl exportra is tudnak termelni. Azt is hozzátette, hogy a fenntartható gazdálkodás kötelességünk:

– Egy nagyon kellemes sétát tettünk a szántóföldön, ahol az interaktív talajszelvény mellett beszélgettünk a Miskolci Egyetem professzorával, aki bemutatta a talaj szerkezetét, kezelését, hogy az egyes rétegek milyen komoly hatással vannak a gazdálkodás hatékonyságára. Igazán azért szeretek ide ellátogatni, mert a mezőgazdaság az a terület, ahol Magyarország és Hollandia egymás természetes partnerei, az agrárium pedig az élet alapja. Ahogy a Szent István Egyetem rektora fogalmazott, a termőföldet nem lehet csak úgy odébb vinni, itt van, és itt lesz a jövőben is, az pedig a mi feladatunk, hogy fenntartható módon gazdálkodjunk rajta. Ehhez pedig a legjobb út, ha egymástól tanulunk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu