Mezőgazdasági hírek

Hatodik hete csökken a rizs ára

2020. október 12., hétfő

Thaiföldön a visszafogott kereslet és a devizahatás miatt csökken tartósan a rizs ára. Indiában a kereslet gyengülése ellenére stabilan alakulnak az árak és az ország rizsexportja idén rekordot is dönthet. A vietnami rizs ára tonnánként 470 dollár volt.

Thaiföldön hatodik hete csökken a rizs exportára, és a friss kínálat hatására várhatóan tovább mérséklődik ebben a hónapban, mivel a visszafogott globális kereslet alakulása visszaszorította az ázsiai központok többségéből származó exportot. A Thaiföld benchmarknak, azaz viszonyítási pontnak tekintett rizsfajta ára tonnánként 470-475 dollárra csökkent az előző heti 472-477 dollárról. A kereskedők a folyamatot ezúttal a devizaárfolyamok ingadozásának tulajdonították a viszonylag alacsony kereslet mellett.

“Még mindig van tér az árak csökkenésére, mert a betakarítási mennyiség nagyobb lesz a hónap vége körül” – mondta egy bangkoki kereskedő, akit a Thomson Reuters hírügynökség idézett.

A legnagyobb exportőrnek számító Indiában az árak az utolsó néhány hónapban megugrottak az export hatására megnövekedett kereslet miatt, most pedig stabilak maradtak. Itt a legnépszerűbb rizsfajta ára változatlan volt a múlt héthez képest, tonnánként körülbelül 376-382 amerikai dollárba került.“A dráguló indiai rúpia miatt a bőséges termés ellenére sem csökkentek az árak” – mondta egy déli államban, Andhra Pradeshben lévő Kakinadában működő exportőrcég.

Az indiai rizsexport 2020-ban közel 42 százalékkal emelkedhet az egy évvel ezelőtti szintről. Rekordmértékre, 14 millió tonnára ugrott a rivális exportőrök szállításainak csökkenése miatt – közölték a héten az iparági szakértők.

Vietnamban a fő rizsfajta árjegyzése tonnánként 470 dollár volt, szemben az egy héttel korábbi 460-480 dollárral. Itt a Fülöp-szigetek felől érkező kereslet továbbra is gyenge volt.

“Néhány vásárló érdeklődik a Fülöp-szigetekről, de a legtöbbjük csak az árakat ellenőrizte” – mondta egy Ho Si Minh városban működő kereskedőcég munkatársa.

Eközben a rizs belföldi ára folyamatosan emelkedett Bangladesben, ahol a tisztviselők a kereskedőket felhalmozással vádolták, annak ellenére, hogy a kormány arra törekedett, hogy rögzítse a nagykereskedelmi árakat.

Szigorú intézkedéseket hoznak azok ellen, akik rizst halmoznak fel, mert ezzel mesterséges válság kialakulását okozhatják – mondta Sadhan Chandra Majumder az ország élelmiszerügyi minisztere.

Forrás: agroforum.hu