Mezőgazdasági hírek

Három százalékkal zuhant a kukorica ára egy hét alatt

2020. augusztus 3., hétfő

A mínuszok domináltak a chicagói árutőzsdén múlt héten. A búza ára 1,3 százalékkal csökkent, a kukorica kurzusa 2,9 százalékkal szinte zuhant, míg a szójabab esetében kisebb, 0,7 százalékos volt a lejtmenetet. A fontosabb termékek közül a kivételt a repce jelentette a maga 0,8 százalékos drágulásával. Európában viszont nem volt határozott irány, míg a malmi búza és a takarmánybúza árszintje lefelé, addig a repce és a kukorica kurzusa felfelé ment.

A búza piacán az 1,3 százalékos heti mínusz 195,11 dollár tonnás árszinthez vezetett. A kukorica már csütörtökön egy hónapos mélypontra került, ahonnan nem mozdult el érdemben a kurzus. Egy tonnáért 124,05 dollárt adtak a kereskedők. A mínuszt alapvetően a kedvező terménykilátások és az annak kapcsán várható kínálati többlet okozta. A múlt heti időjárási körülmények alátámasztották ezeket a várakozásokat. A szójababért 329,68 dollárt adtak tonnánként, ami 0,7 százalékos heti mínuszt jelentett. A repce kurzusa viszont emelkedett, a 0,8 százalékos plusz 216,71 dolláros tonnánkénti árszinthez vezetett.

Ha az elmúlt egy hónapot nézzük, akkor jelentős elmozdulások figyelhetők meg, a búza ára 9,2 százalékkal drágult, míg a kukorica 8 százalékkal zuhant. A szójabab csak 0,6 százalékkal került többe július végén, mint június végén. A repce 7,1 százalékkal lőtt ki az elmúlt hónapban.

Párizsban vegyesen alakult az elmúlt hét a gabonapiacokon, a takarmánybúza és a malmi búza ára csökkent öt nap alatt, míg a repce és a kukorica drágább lett. Egy tonna malmi búzáért 182,75 eurót adtak a pénteki záráskor, ami 1,6 százalékos, azaz 3 eurós heti mínuszt jelentett. A takarmánybúza piacán sem örülhettek azok a befektetők, akik az ár emelkedésére spekuláltak. Egy tonna takarmánybúzáért 165,85 eurót adtak, ami 2,9 eurós, azaz 1,7 százalékos heti mínuszt jelentett. Enyhén, de drágult a repce, a 0,5 százalékos, azaz 1,75 eurós plusz 381,75 euró/tonnás kurzushoz vezetett. Ennél lendületesebben emelkedett a kukorica árszintje öt nap alatt, a 3,5 eurós drágulás 2 százalékos heti pluszt jelentett. A kukorica 178 euró/tonnás árszinten hagyta el pénteken a parkettet.

Forrás: agroforum.hu