Mezőgazdasági hírek

Hamarosan véget ér a teljes elszámolás időszaka

2023. november 27., hétfő

Lassan két éve, hogy az első nyertes gazdálkodók átvették Támogatói Okiratukat a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása című projektükkel kapcsolatban. Bár a projektek esetében az elszámolás nagy része már megtörtént, mégis maradt olyan terület, mely hiánypótlásra szorul.

A gépeket, eszközöket már a legtöbben elszámolták, viszont a projektben vállalt, a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó szolgáltatások elszámolása a kedvezményezettek nagy részénél még elmaradt.

A szolgáltatások elszámolása még hátra van

Kötelező tevékenység volt a mezőgazdaság digitális átállásához szükséges szolgáltatások (pl. műholdas és földközeli távérzékelési adatok beszerzése és elemzése) igénybevétele és vásárlása, amelynek minimális mértéke az összes elszámolható költségre vetítve 7 % volt.

Sokan késedelmesen, a gépvásárlást követően kezdték csak meg a szolgáltatásokat, ezért várhatóan nem tudják befejezni a projektet a két éves határidőn belül, így kimentési kérelemmel kell élniük a Magyar Államkincstárnál.

A szolgáltatásokkal kapcsolatos „buktatók” közé tartozik, hogy a ráfordított összeg nem mehet a kötelező 7% alá, illetve a szolgáltatások esetében sem fogadható el a műszaki szakmai tartalom csökkenése, mert akkor az eddig igénybe vett támogatást is vissza kell fizetni.

Az elszámolásnál legyünk körültekintőek

Ha a gazda a támogatási kérelemhez benyújtott nyertes árajánlaton 100 hektárra igényelte meg a precíziós, georeferált talajmintavételt és az ahhoz kapcsolódó tanácsadási szolgáltatásokat, akkor azt nem lehet lecserélni ugyanakkora összegért csak 20 hektárra. Ugyanis ez műszaki szakmai tartalom csökkenést okoz. Természetesen ez alól is vannak vis maior esetek, amik kivételt képeznek.

A gazdák közül sokan várják az új precíziós pályázatot, erre az új pályázati menetrend szerint 2024 decemberében, vagy 2025-ben kerülhet sor az új Közös Agrárpolitika keretein belül.

Ha szeretne még többet megtudni a készülődő gépbeszerzési pályázatokról, vagy segítséget kér a meglévő pályázata zárásával kapcsolatos elszámoláshoz, keressen minket bizalommal!

Kovács Viktória

Agrárközösség Kft.

Pályázati üzeltágvezető