Mezőgazdasági hírek

Hamarosan lézersugárral is vadászható a gyom

2020. január 20., hétfő
Lézer, ami nem a tájékozódásban, hanem a gyomirtásban játszik főszerepet? Hannoverben már 10 éve kísérleteznek vele, de a gyakorlati alkalmazásnak számos akadálya volt eddig. Egyrészt az optikai rendszerek és a tanulóprogramok csak mostanra tették lehetővé, hogy biztosan a gyomot vegye célba a lézerfegyver, másrészt a hordozóeszköznek is elképesztően stabilnak, rázkódásmentesnek kell lennie a találathoz.


 


 

A lézeres gyomirtás a legújabb eljárások közé tartozik, a gyakorlatban még sehol sem jelent meg, aminek csak egyik oka, hogy a gyomfelismerés technikai háttere csak mostanra állt össze. A másik, hogy a lézeres célzásnak nagyon pontosan és megfelelő energiával kell a hajtáscsúcsra irányulnia, ami a traktor rázkódása miatt lehetetlen. Éppen ezért vetődött fel, hogy egy helyben lebegni tudó, giroszkóppal stabilizált drónon hatásosabb lehet.

A vegyszermentes gyomirtási technikák egyre terjednek a világban, az USA-ban például már régóta vannak lánggal, hővel, újabban elektromos árammal és mikrohullámmal működő megoldások is a gyomok talajbolygatás nélküli, fizikai irtására. Már kombájnokon is tesztelik, mennyire hatékony, ha a forró kipufogógázokat közvetlenül a rostát elhagyó, gyommagvakat is tartalmazó pelyvára irányítják. Az ok egyszerű: terjednek a vegyszereknek ellenálló gyombiotípusok, ugyanakkor bevett gyakorlat a talaj bolygatásának elhagyása is. Ezek az új technikák még nem nyertek elismerést az ökológiai, vagy biogazdálkodásban, de nincs semmi oka annak, hogy ne fogadja be ezeket a gyakorlat a jövőben.

Forrás: agrarszektor.hu