Mezőgazdasági hírek

Hal- és zöldségtermelés egyszerre – jön az intelligens akvapóniás rendszer

2021. április 26., hétfő

A Stockholmtól 5 órányi útra északra elhelyezkedő Peckas Naturodlingar AB évek óta tökéletesíti speciális akvakultúrás rendszerét. Pecka Nygård, a vállalkozás vezetője 1996 és 2013 között tesztelte itt az uborka, paradicsom, saláta, valamint gyógynövénytermesztés lehetőségeit – olvasható a hortidaily.com oldalon. Az akvapóniás rendszerben főleg szivárványos pisztráng és a tilápia nevelése jellemző, míg a társaság jelenleg a süllő tenyészthetőségét vizsgálja.

Daniel Brännström 2013-as csatlakozását követően elemezni kezdte, hogy mekkora minimális méret mellett működtethető gazdaságosan a szisztéma. Mivel Svédországban kevés akvapóniás rendszer üzemelt, így Finnországban találtak megfelelő modellgazdaságra, amelyben – állítólagosan – a nemzeti paradicsom és uborkatermés 60%-át képesek voltak előállítani. A finn Närpes megfelelő mintaként szolgált a fejlesztésekhez, 2013 és 2019 között a vállalat kibővítette telephelyét, és felépített egy 13 500 malapterületű rendszert Härnösandban. Az üvegházban jelenleg 30 alkalmazott dolgozik, amelyben uborkát, paradicsomot és halat termelnek.A termékeket 2018 óta üzletekben értékesítik. A Peckas Naturodlingar AB évente 600 tonna zöldséget, valamint 60 tonna halat állít elő. Termesztőközegként kavicsot használnak, amely a növény számára kedvező életközösségek kialakulását teszi lehetővé. A termesztőberendezésekben cirkuláló magas tápanyagtartalmú víz a halas medencékből származik. A növények gyökérzete megszűri a vizet, mielőtt az visszakerül a haltenyésztő térbe. A víz adalékanyagként kizárólag haltápot tartalmaz. 1 kg haltáp hozzáadásával 1 kg hal és 10-12 kg zöldség termelhető meg, feltéve, hogy az összes tápanyag teljes mértékben hasznosul.

A halnevelés és növénytermesztés párhuzamos megvalósítása jelenti az egyik kihívást. Ebbe beletartozik a közeg pH-jának szabályozása: míg a növények alacsonyabb, addig a halak inkább magasabb kémhatást igényelnek. Ennek kapcsán a Peckas kifejlesztette intelligens vezérlőrendszerét (PICS PICA), amely szintén a Peckas Naturodlingar AB által forgalmazott akvapóniás rendszer része lesz. A tervek szerint a fejlesztés nyáron kerül majd piacra: először Svédország, majd Norvégia és Észak-Európa következik.

Forrás: agroforum.hu