Mezőgazdasági hírek

Hagymafajták rengetegében, azaz egy bemutató Kamuton

2022. augusztus 15., hétfő

A következő bejegyzésben egy, a békéscsabai Agrárközösség irodájához közeli programról szeretnék egy rövid ízelítőt átadni. A rendezvény helyszíne Kamut, a bemutató témája pedig nem más volt mint 5 cég hagymafajtái. A kiállítók között megtalálható volt a Syngenta, a Bejo, a Nunhems Hungary, az Orosco és a Cora.

A terület, ahol ezek a különböző parcellák elhelyezkednek 10.8 hektárt ölel fel. A helyszín tulajdonosa, Földesi István elmondta, hogy elsődleges céljuk az anyahagyma állomány termesztés, amivel a későbbiekben magfogás valósul meg. A megfelelő minőségi vetőmag kinyerése érdekében. Ezen prioritás mellett a már említett cégek törekednek betegségekkel szembeni ellenállóképesség, illetve aszályrezisztencia elérésére, nem utolsó sorban pedig a piaci egyöntetűség, esztétikai megjelenés teljesülése is elengedhetetlen.

Az állomány vetése március 13.-án történt, melyet sajnálatos módon április 22.-én egy szélverés követett, Földesi István ismertette, hogy sajnálatos módon az érintett ágyások körül nincs védőnövényzet az ilyen esetekre. Így a kiemelkedő területű, már magkezelésre alkalmas állomány mind károsodott.

Míg a hatékony, rövid idő alatt elvégzett gyomírtáshoz elengedhetetlen a síkfelület. Addig ez meglehetősen negatív hatásokat gyakorol a szélverés alkalmával.

A vetés Agricola vetőgéppel, illetve egy régebbi modellel párhuzamosan valósult meg, utóbbi 9×1 soros vetést biztosít. Gyomírtásra egy évben 2 alkalommal került sor, mind egy- mind pedig kétszikű gyomok mérséklésére. Öntözés terén a fogadó gazdánk, társul egy öntözőközösséghez, amely jelenlegi időszakban megoldást kínál számára. A bemutató helyszínen kívül további területtel is rendelkezik, egy távolabb található egységen.

A két szakasz között más, a közösségben részt vevő gazdák helyezkednek el, így ezen második terület hozama szignifikánsan eltérő hozam mutatókat ad, az öntözés időbeli eltérései miatt. 350-380 mm öntözővíz került kijuttatásra a LINEAR rendszer segítségével, ami összességében 1,5 nap leforgása alatt valósult meg. Nehezítő körülmény volt, hogy a gép meghibásodása miatt nem az elvárt időben ért a rendszer a másik egységhez, továbbá a köztes gazdák tábláit is locsolni kellett.

Az eseményen megszólalt Mártonffy Béla, a NAK Kertészeti osztályának vezetője is, aki tájékoztatást nyújtott a jelenlegi export helyzetről, illetve az összefogás erejéről is. Gyümölcstermesztés szempontjából kiemelkedő Magyarország alma exportja, zöldségek terén pedig számottevő a szabadföldi paprika, a burgonya, valamint a hagyma. Ennek mulasztására törekednek a közeljövőben, ugyanis a nagyobb fokú önellátás érdekében a felsorolt cikkeket az országban kell értékesíteni, felhasználni. Erre megoldást a feldolgozóipar újjászervezése jelenti. Kiemelt hangsúly került arra is, hogy a gazdáknak nem szabad csüggedniük a már termelt, betakarított hagyma még eladható. Az ágazatnak pedig még van jövője.

Fajták

Rajki Attila, Orosco Kft.

Medusa Nagyfokú stressztűrőképesség, aszályra és magas hőmérsékletre. Ezen fajta korán és magas hozamokat biztosít  Brody Magyarországon kedvelt, jobban kivitelezhető a termesztése. Peronoszpóra toleráns. Fejlett gyökérrendszerrel és lombozattal rendelkezik. Amely jelentős pozitív árbevételt jelent    Bronson Gépi betakarításra alkalmas. Strapabíró. Jó stressztűrő, amely előnyös kezdő gazdák számára is egyaránt  

Benák Péter, Bejo Kft.

A rendezvényen elmondta, hogy a jelenlegi aszályos időszak a hagymának sem kedvez, akár termésben, akár pedig a lombozat terén sem. Ezekre a problémákra két megoldást javasol. Elsőként a szakaszos művelést, ahol nagy hangsúly kerül a zúzásra. Másod sorban a hűtökamrák alkalmazására, ebben az esetben a hagyma tárolása egy zárt térben valósul meg. Csökkentve ezzel a magas hőmérsékletet, amely a feldolgozó személy kényelmét is adja.

Robin Erős lomb, magas hozam jellemzi. Intenzív sötétlila szín. Páncélja szilárdsága nagyon jó fokozatot kaptaSwift Nagy termőképesség és hozam. Erős, egészséges sötétzöld lomb jellemziKappa Frisspiacra és tárolásra is alkalmas. Kellemesen csípős íz a mérvadó

Fóris Balázs, Syngenta Kft.

Batuso Jól tárolható, szívós és erős növényt nevel, ellenálló gyökérrendszert nevelve.   Disko Jó páncélozottságot mutat, gömbölyű kívánatos formát ad   Pasko Erős gyökérzet, szívósság és bronzos szín jellemzi  

Ládi Csaba, Nunhems Hungary Kft.

Nun 6 Lombozata világos, erősebb viaszképződmény jelenik meg rajta. Előnyös a tripsz és fuzárium rezisztencia miattNun 7 Exportja Spanyolországba történik. Nagy mérete miatt piacilag kedvelt. Erős lombnövekedés figyelhető meg. Countach Termése gömbölyű. a héj és a belső körök is egyöntetű lila színben mutatkoznak. Jó szedhetőséget mutat. A fajta sztemfílium rezisztens

Cora Seeds

Zelda Édes, csípmentes íz. Világos szín, ami főként külpiacra alkalmas. Dél-Európa kedvelt fajtája (Görögország, Törökország, Macedónia). Hosszú tárolhatóság párosul hozzá.                      Elenka Vezető etalon. Jelen fajta esetében nem a hozam az elsődleges, hanem a külső megjelenés és tárolhatóság. Kései betakarítás, termelőbarát technológia. Elszáradt bokorral is kiváló páncélt eredményez. A cég három további fajtával kísérletezik a fuzárium rezisztens, rendkívül korai és a hosszabb tenyészidejű Elenka. CORASPEED vetőmag technika, ami előcsíráztatott. Legjobb vetőmagtételt és magas csírázási százalékot adCRX 1939 Kis területen, háztáji termesztésre is alkalmas. Ellenálló lombozat és genetikailag jó tárolhatóság mutatkozik nála.

Írta: Kapás Gergő