Blog


12
nov

Ha érzésed szerint túl sok adót fizetsz az agrár vállalkozásod után, akkor itt az ideje tiszta vizet önteni a pohárba!

2019. november 12., kedd
Mezőgazdasági vállalkozóként valószínűleg nem követed napi rendszerességgel az adó jogszabályok változásait, de ha szerencséd van a könyvelőd igen!

Ha a könyvelőd naprakész a változásokból és a munkáját is lelkiismeretesen végzi, akkor egy visszamenőleges jogszabály változásnál módszeresen visszaellenőrzi a könyvelésedet és lekéri azt az adóvisszatérítést, ami jár Neked. Ez olykor több millió forint is lehet.

Sokan fordulnak hozzánk, mezőgazdasági adószakértői konzultációt kérve mert úgy érzik, hogy, valami nem stimmel az agrár pénzügyeikkel.
Általában ilyen megkereséseket kapunk:
– Úgy érzem nem jól könyvel a könyvelőm.
           ha ezt laikusként már “érzed” akkor az esetek többségében már nagy baj van 
– Úgy érzem túl sok adót fizetek.
         ez valószínűleg így is van, egy-egy adószakértői átvilágításon 1 500 000 –  3 000 000 forint közötti feleslegesen befizetett adót szoktunk találni
– Úgy érzem nem jól vannak elszámolva a költségek/támogatások
        ez azért is baj, mert ha pályáznál, vagy hitelt igényelnél akkor ez jelentősen csökkenti majd  a támogatási  esélyeidet

Szerencsés az, aki úgy tud nekifutni egy pályázatnak, hogy jól vannak kimutatva a bevételek és az eredmények. Mielőtt pályáznál érdemes megnézetni az anyagaidat egy mezőgazdasági adószakértővel, mert ha vannak ilyen hibák, akkor azokat 5 évre visszamenőleg helyre lehet hozni. Abszolút nem mindegy, hogy milyenek a céged mutatószámai amikor egy bankkal tárgyalsz, mert hitel kellene a fejlesztéseidhez!

Hogyan kapj a gazdaságodra szabott érdemi segítséget pénzügyekben? Hát ne úgy, hogy megkérdezed a gazdatársadat, hogy neki mit mondott az adószakértő! Amiből forintosítható eredmény lesz az az, ha a szakember megismerheti a teljes helyzetet, úgy hogy áttekintheti a könyvelési anyagokat, ügyfélkaput. Ezután már lehet érdemi javaslatokat tenni, ebből lesz az adómegtakarítás, adott esetben gazdálkodási forma váltással.

Törökné Rácz Erzsébet mezőgazdasági adószakértő