Mezőgazdasági hírek

Ha elmúlik a járvány helyreállhat a cukoripar

2021. július 28., szerda

A Suedzucker, Európa legnagyobb cukorgyártójának vezérigazgatója megerősítette a jobb egész éves nyereségre vonatkozó várakozásokat, remélve, hogy a járvány gazdasági hatása alábbhagy az elkövetkező hónapokban.

A COVID-19 oltási szint a regionális különbségek ellenére világszerte folyamatosan emelkedik – mondta Niels Poerksen vezérigazgató a Suedzucker online részvényesi gyűlésén. “A várható eredmény az, hogy a járvány gazdasági hatása idővel csökken” – tette hozzá. De a járvány még mindig ismeretlen kockázatokat jelent a vállalat új 2021/22-es pénzügyi évében.

Poerksen megismételte a Suedzucker előrejelzését, miszerint a csoport 2021/22-es éves üzleti eredménye 300–400 millió euró között mozoghat majd. Poerksen elmondta, hogy Suedzucker új vállalati stratégiát hajt végre 2026 Plus néven, amely fejlesztéseket foglal magában. Új cégekkel akarnak belépni a növényi eredetű élelmiszerek és termékek növekvő piacára. A stratégia magában foglalhatja a vállalati akvizíciókat is.

A növényi eredetű élelmiszerek, fehérjék és növényi termékek iránti új keresletet általában nagy lehetőségnek tekintik, mivel a fogyasztók elfogadják a növényi fehérjéket és a fenntarthatóan előállított termékeket – hangoztatta.

“A Suedzucker számára biztosan elképzelhető, hogy világszerte részesedéseket vásárolnak” – mondta Poerksen. “Az új stratégia kidolgozásának részeként számos vonzó piacot azonosítottak, beleértve az Európán kívüli piacokat is.” Az új szektorokba történő terjeszkedés “nem kizárólag az organikus növekedésnek köszönhető” – mutatott rá.

A cukorral együtt a Suedzucker kínálatába tartoznak bioüzemanyagok, feldolgozott élelmiszerek, például pizzák, élelmiszer-összetevők és keményítők.

“A növényekből előállított alternatív fehérjék vonzó piacot jelentenek” – vélekedett Poerksen, hozzátéve: “A Suedzucker ezen a termékágazaton terjeszkedik, a jelenlegi üzleti tevékenységünkre építve.”

A Suedzucker állati takarmányokat készít cukorrépa-feldolgozásból származó melléktermékekből és gabonafélékből származó bioüzemanyag-előállítása során. A cukorhoz, a bioenergiához és más termékekhez felhasznált növényi alapanyagok nagy potenciállal bírnak más ágazatokban.

Forrás: agroforum.hu