Mezőgazdasági hírek

Ha Bulgáriában szeretett volna termőföldet venni, hamarosan megteheti

2019. december 9., hétfő
Bulgária megnyitja a termőföldpiacát az uniós állampolgárok előtt, valószínűleg 2020-ban már vásárolhatnak földet az EU lakosai. Eddig ez csak helyben bejegyzett cégeken keresztül volt lehetséges.

Desislava Taneva agrárminiszter azzal számol, hogy 2020-tól már vehetnek termőföldet az uniós polgárok Bulgáriában. Az ezt lehetővé tevő jogszabály-módosítást novemberben bocsátották nyilvános vitára, számol be róla a news.bg portálra hivatkozva az Agra-Europe agrárhír-ügynökség.

Eddig az EU-országokban élő külföldiek csak Bulgáriában bejegyzett cégek révén juthattak földhöz, miután az EU-ellenes párt, az Ataka javaslatára 2013-ban meghosszabbították a földmoratóriumot.

Bulgária 2007. január 1-jén csatlakozott az EU-hoz, és akkor nagyon gyorsan emelkedni kezdtek a termőföldárak, bár kétségtelen, hogy uniós összehasonlításban még mindig nagyon alacsonyak, az Eurostat 2017-es adatai szerint 4622 euró egy hektár szántóföld átlagos ára.

A német fruchthandel.de portál ehhez az adathoz összehasonlításként hozzátette, hogy Németországban ugyanebben az időszakban 24 064 eurós hektáronkénti átlagárat tartott nyilván az ottani statisztikai hivatal.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu