Mezőgazdasági hírek

Gyümölcsfák felkészítése a télre

2021. október 27., szerda

Közeledik a tél és ilyenkor a munkálatok között szerepel a gyümölcsfák felkészítése a télre is. De nézzük is sorra, mit érdemes tennünk annak érdekében, hogy következő évben is sok gyümölcsünk lehessen.

Amíg még van levél a fán

Ha még van zöld levél a fán, akkor tudunk lombon keresztül is tápanyagot kijuttatni, főleg kálium túlsúlyos tápanyaggal tudjuk segíteni a fák felkészülését a télre. Érdemes ilyenkor egymenetben lemosó permetezést is alkalmazni, hogy a késői lombkórokozók és akár a kártevők ne tudjanak áttelelni, gyérítsük a számukat, hogy tavasszal minél kevesebb problémát okozzanak.

Sajnos a poloskák ilyenkor gyengíthetik a fákat, a levéltetvekkel együtt. Hiszen ők is fel akarnak készülni a télre, éppen ezért elszívják a tápanyagokat, mindamellett vírusvektorok. Érdemes odafigyelni rájuk.

Ha már nincs lomb

A lehullott lombot érdemes lehet bedolgozni a talajba, hogy a hasznos lebontó szervezetek elkezdhessék a munkálatokat. A talajba ledolgozott falevelek (többnyire) nem tudnak visszafertőzni, emellett zöldtrágyaként is felfoghatóak és a tápanyagkörforgásban komoly szerepük van, életet adva a talajnak.

A fa ilyenkor megszabadul azoktól a felesleges anyagoktól, melyekre már nincsen szüksége vagy károsak lehetnek számára. Zárványok formájában a levelekkel együtt a talajra hullatja ezeket, viszont a talajban ezek feldolgozásra kerülnek, így mindenki jól jár: a fa is és a talajban élő szervezetek is.Amennyiben laza szerkezetű homoktalajunk van, jó szolgálatot tehet a nagyobb mennyiségű komposzt talajra szórása. Ezt nem szükséges ősszel bedolgozni. Érdemes akkora területet megszórni vele, mint amekkora a fának a vetülete, mert a gyökerek is ebben a zónában helyezkednek el javarészt.

Amennyiben talajtakarást alkalmazunk, ezzel védjük is a talaj felső rétegét a szél és más eróziós hatásoktól. Főleg a szélnek kitett területeken célszerű ezt alkalmazni. Ezek a talajtakarások arra is jók, hogy a télen lehullott csapadék megkötésével javítják a tavaszi rügyfakadás gyorsaságát, egyenletességét és a talajban lévő tápanyagok feltáródását.

Gyümölcsmúmiák leszedése

Ilyenkor érdemes a fán maradt gyümölcsöket, a gyümölcsmúmiákat is. A moníliás gyümölcsök leszedésével, melyek már ráragadtak a fákra, már a jövőbeli növényvédelemre is gondolunk. Ha eddig nem végeztünk hajtásválogatást, akkor még most ősszel is megtehetjük. Így csak azok a hajtások fognak maradni, amit a következő évre is meghagynánk, illetve így kevesebb lesz a télen levágandó ágmennyiség is, ami a fának is sokkal jobb.

Forrás: agroforum.hu