Mezőgazdasági hírek

Gyorsaság és precizitás: permetező robotot fejlesztett a brazil mezőgazdasági gépgyártó

2020. október 5., hétfő
A brazíliai alapítású Jacto bemutatta az automata permetezőgépek harmadik generációját, az Arbus 4000 JAV névre keresztelt járművet. A Jacto 4000 JAV képes az önálló munkavégzésre, a permetezés hatékonyságáról pedig lézerszkenneres technológia gondoskodik. Ezt a robotot kifejezetten a citrusültetvényekben történő munkavégzésre fejlesztették ki, és első körben kizárólag csak Brazíliában lesz kapható.

A robot egy meglehetősen egyedi permetező technológiával lett felszerelve. A gép lézerszkennerrel felméri a növények méretét és arányait. Ezen információ alapján pedig egy optimalizált elemzést készít a környezetéről. A permetező rendszer számos egyedi szeleppel rendelkezik, amelyekhez több, külön villanymotorral rendelkező ventilátor is tartozik. Ez a rendszer szabályozza a ventilátorok sebességét az adott növény méretétől függően. Az intelligens rendszer gondoskodik róla, hogy a növényekre a megfelelő mennyiségű növényvédő szer kerüljön, a megfelelő helyekre, a megfelelő sebességgel. Ez hatékonyabbá teszi a permetezést, és csökkenti a permetléveszteséget. A permetező robot egy 4000 literes tartállyal rendelkezik.

Az Arbus 4000 JAV permetező robot képes az önálló munkavégzésre, a megfelelő vezérlővel távolról is ellenőrizhető és irányítható. Egyszerre több jármű is irányítható, vagyis a gépek flottaként is kezelhetőek egy úgynevezett konvoj-funkció és a gépek egymáshoz való helyzetének virtuális meghatározása segítségével. Minden Arbus 4000 JAV összekapcsolható lesz virtuálisan a „kövesd a vezért” funkcióval.

A permetezőgép intelligens akadályészlelő és -kezelő rendszerrel is rendelkezik, amely azonosítja az útjába kerülő akadályokat, és szükség esetén meg is állítja a gépet. A robot meghajtásáról egy 132 lóerős dízelmotor gondoskodik, és a független kerékfelfüggesztéseknek köszönhetően meglehetősen nagy sebességekkel is képes mozogni. Az Unitrack technológiát alkalmazó kormányrendszer kis fordulási íveket is lehetővé tesz a gépnek.

(A cikkben felhasznált képek és videó a Jacto tulajdonát képzik.)

Forrás: agrarszektor.hu