Mezőgazdasági hírek

Gépvásárlási lázban égnek a magyar gazdák: elképesztően pörög a piac

2020. február 24., hétfő
Tizenegy éves rekord született a magyar lízingpiacon, tavaly 740 milliárd forintot tett ki a finanszírozott összeg, ami 7 százalékos növekedést jelent éves szinten. Több részpiacon rekord született, kiugró növekedést és rekordösszegű kihelyezést ért el az agrárgép finanszírozás.

Több csúcsot is megdöntöttek a magyarországi lízingcégek a múlt évben – írja a Magyar Lízingszövetség. A szövetség tagvállalatai összesen 740 milliárd forint értékben finanszírozták a cégek és magánszemélyek beszerzéseit, azaz ennyi volt a kihelyezett összeg, ami tizenegy éves rekordot jelent és 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A lízingpiaci bővüléshez a 3,5t feletti tehergépjárművek kivételével lényegében minden részpiac hozzájárult. A személy- és kisteherautók esetében 11 százalékkal 273 milliárd forintra nőtt a kihelyezett összeg. Elsősorban az új személy- és kisteherautók finanszírozása húzta ezt a részpiacot, a kihelyezett összeg 13 százalékkal 210 milliárd forintra emelkedett.

Az agrárgép-finanszírozás ért el kimagasló eredményt a múlt évben: a finanszírozott összeg 26 százalékkal 103 milliárd forintra nőtt.  Ez egyben azt jelenti, hogy a járművek után a mezőgazdasági gépek jelentik a legnagyobb piacot lízingcégek számára. A kedvezményes jegybanki hitelprogram és a lízing kamattámogatása itt kiemelkedő szerepet kapott. A lízing részesedése az agrárgépek forgalmában 48 százalékos, az NHP-s finanszírozás aránya összességében 81 százalékos. Az új agrárgépek esetében az NHP részesedése majdnem 100 százalékos.

A különböző szegmensekben elért rekordok és az összesített adatok alapján is egyértelműen sikeres évet tudhat maga mögött a magyar lízingpiac. A Magyar Lízingszövetség szerint az eddigi és a jövőben várható növekedésben pedig a kis- és középvállalkozások beruházásai kiemelten fontosak. Ezt a Magyar Lízingszövetség mellett az NHP-s adatok és a vonatkozó uniós adatok is bizonyítják. Hozzátették, a tagvállalatok a fenntartható növekedésben, a zöldgazdaság kialakításában is kulcsszerepet játszhatnak, mivel a lízingfinanszírozás segítségével a legkorszerűbb technológiákat tudják bevezetni az érintett cégek.

A Magyar Lízingszövetség előrejelzése szerint 2020-ban a személygépjármű értékesítési piacon különösen nagy változások várhatóak az európai uniós környezetvédelmi szabályok szigorodása miatt, az autók kínálatának ebből fakadó változása és drágulása már elkezdődött, ami a lízingpiacra egyelőre nehezen prognosztizálható módon fog hatni. Emellett a kiugró 2019-es eredmények után a lassuló gazdasági növekedés, a beruházások várhatóan kisebb volumene, a nagy haszongépjárművek eladásainak további szűkülése a lízingpiacon is nyomot hagyhat. Ugyanakkor a lízing szerepének, részesedésének további emelkedése miatt a lízingcégek mégis bíznak a tavalyi rekordösszeghez hasonló, 740-750 milliárdos kihelyezés elérésében.

Forrás: agrarszektor.hu