Mezőgazdasági hírek

Géntechnológia: az EU jóváhagyott egy új szójafajtát

2020. szeptember 30., szerda

Az Európai Bizottság zöld utat ad az új, géntechnológiával módosított (GM) szójafajtának, a MON 87708 x MON 89788 x A5547-127-nek, amelyet aztán az EU-ban takarmányként és élelmiszerként lehet feldolgozni.

Az EU tagállamai előzetesen nem adtak ki szakvéleményt, ami azt jelenti, hogy nem sikerült minősített többséget elérni. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) korábban a Monsantótól származó géntechnológiával módosított szójafajtát az egészségre és a környezetre biztonságosnak minősítette. A különböző GM fajták hagyományos keresztezésével létrehozott új fajta ellenáll a glifozát, a glufozinát és a dicamba gyomirtó szereknek.

Az európai parlamenti képviselők többsége bírálta a jóváhagyást – húzta alá az osztrák bauernzeitung.at honlap. Nyilatkozatában az Európai Parlament felhívta a figyelmet arra, hogy szerinte „nem demokratikus” eljárás, amelyben az EU Bizottság az EU-tagállamok minősített többsége nélkül engedélyezi a vitatott GMO-kat, azaz genetikailag módosított növényeket. Az Európai Parlament ezért az engedélyek befagyasztását és az EU géntechnológiai törvényének felülvizsgálatát kéri. A képviselői szerint a szójaimportot is felelőssé tehető az esőerdők irtásáért, és bírálták az ellentmondásos gyomirtó-szerek használatát a génmódosított növények EU-n kívüli termesztésében.

Forrás: agroforum.hu