Mezőgazdasági hírek

Gazdainfó: áprilisban jön a pályázati kiírás ültetvények telepítésére – gépekre is lesz forrás

2021. február 24., szerda

Az Agrárminisztérium már az AKG-hosszabbítással egy időben, tavaly év végén közölte szándékát egy új ültetvény telepítési pályázat kiírására. A szakmai és szakmaközi szervezetekkel együtt dolgoznak a részleteken, hogy minden szempontból a piaci igények kielégítésnek megfelelő támogatást készítsenek elő.

Ennek pár részletéről Dr. Apáti Ferenc már beszámolt a januári interjúban, amit itt vissza is olvashatnak.

Múlt héten az Agrárminisztérium konkrét dátumot is kitűzött célul: 2021. április 20-án megjelentetik a Vidékfejlesztési Program keretében a gyümölcs-, gyógy-, aroma- és fűszernövény ültetvények telepítését támogató új pályázati felhívást 15 milliárd forintos keretösszeggel – közölte az AM Sajtóirodája.

Ennek alapján a nyertesek már a 2021 őszi telepítési szezonban elkezdhetik az új ültetvények munkálatait. A felhívás nem csak a gyümölcs- és gyógynövényt termő területek telepítésére biztosít majd támogatást.  A pályázat kiterjed ugyanis egyebek mellett az ültetvényekhez tartozó öntözésre, továbbá a káros éghajlati hatások csökkentését lehetővé tevő rendszerek kiépítésére és a betakarítást segítő eszközök, gépek beszerzésére is. A különböző növényi kultúrák esetében a tényleges telepítési költségekhez igazodó, emiatt eltérő támogatási összegeket határoz majd meg a pályázati felhívás.

A források pontos mértékéről még zajlanak a szakmai egyeztetések. A tervek szerint bővülhet a Magyarországon hagyományosnak tekintett gyümölcsfajták listája.

A korábbi, hasonló programokhoz képest alapvető változás, hogy az ültetvénytelepítési pályázat nyertesei egységköltség alapú támogatás formájában juthatnak a forráshoz, ami jelentősen csökkentheti a pályázók adminisztrációs terheit.

Forrás: agroforum.hu