Mezőgazdasági hírek

Fúzió várható a bankszektorban

2020. november 6., péntek

Egyelőre saját márkájukat megőrizve működik tovább a Takarékbank, a Budapest Bank és az MKB, de komoly lépést tettek a fúzió irányába. Az új gigabankban az állam is tulajdonos egyelőre.

Hamarosan megkezdi tényleges működését a Magyar Bankholding Zrt. A Takarék Csoport (MTB), az MKB Bank Nyrt. és a Budapest Bank Csoport meghatározó tulajdonosai a mai napon korábbi szándéknyilatkozatukat megerősítve befektetési és szindikátusi szerződést írtak alá, valamint döntöttek arról, hogy apportálják banki részesedésüket a közös holdingtársaságba – tájékoztatták az érintett társaságok a Forbes.hu-t. Ezzel a lépéssel az engedélyezési eljárást követően hamarosan Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jön létre, amelynek konszolidált értéke meghaladja a 740 milliárd forintot. Összehasonlításul, az OTP jelenlegi kapitalizációja 2732 milliárd forint. – írja a Forbes.

Az új bankcsoportban a magyar állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén 30,35 százalék, az MKB tulajdonosai 31,96 százalék, az MTB tulajdonosai pedig 37,69 százalék részesedést szereznek az apport teljesülésekor. Az állam azért tulajdonos, mert az amerikai GE-től korábban kivásárolt Budapest Bankot eddig nem privatizálta. Az MTB-ben Vida mellett Mészáros Lőrinc is érdekelt, csakúgy mint az MKB-ban, nemrég Garancsi Istvántól vettek bankot.

A tranzakcióba bevont nemzetközi stratégiai tanácsadó társaság elemzése alapján az ügylet évi több tízmilliárd forint szinergiát generálhat, ami jelentősen erősítheti a bankcsoport versenyképességét, növekedési kilátásait, profittermelő képességét és stabilitását, növeli a bankok piaci értékét, miközben tovább javítja az ügyfélkiszolgálás színvonalát.

Közleményükben azt írják a cégek: “az új bankcsoport stabil hátteret biztosíthat a jövőbeli külföldi terjeszkedésekhez is, amivel az ország GNI mutatója (gross national income, bruttó nemzeti jövedelem) is javítható. Jelentősége miatt a Magyar Bankholding Zrt. bekerülhet az európai nagy és stabil bankcsoportok közé.”

A Magyar Bankholding Zrt. 2021 során dolgozza ki a három bank részletes fúziós ütemtervét, annak mérföldköveit és részletes üzleti stratégiát. Ezt a munkát nemzetközi tanácsadó cégek közreműködésével a három bank szakemberei végzik, őket belső pályázaton választják ki. Amíg a Magyar Bankholding Zrt. új stábja a jövő megtervezésével és az első közös lépésekkel foglalkozik, addig a három bankban dolgozó szakemberek továbbra is gondoskodnak az üzleti tevékenység sikeres folytatásáról, az ügyfelek zavartalan kiszolgálásáról, az új fejlesztések, termékek és szolgáltatások bevezetéséről.A bankok szakértői az elmúlt hónapokban számos nagy nemzetközi tanácsadó cég bevonásával elvégezték a szükséges jogi, gazdasági, pénzügyi és szervezeti átvilágításokat, és felbecsülték, hogy a három pénzintézet bankcsoportként történő működtetése milyen szinergiahatásokat eredményez. A tranzakció előkészítésével kapcsolatos befektetési banki feladatokat a Rothschild & Co látta el, a jogi tanácsadói feladatokat a DLA Piper végezte. A létrejövő új bankcsoport stratégiai víziójának és a szinergiakoncepciójának kialakításában szintén a világ egyik vezető tanácsadó cége nyújtott támogatást.

A három bank tulajdonosai október 30-án megállapodást írtak alá arról, hogy a Magyar Bankholding Zrt.-be apportálják a bankokban lévő tulajdonrészüket. A pénzügyi holding társaság az apport tényleges megtörténtétől kezdve prudenciális kontroll és csoportirányítási funkciókat lát el a három bankcsoport felett, valamint irányítja és levezényli a fúziós folyamatot.

Az apportálásra kerülő banki részesedések értéke, amely meghatározza a három bank pénzügyi holdingbeli részvényeseinek arányos tulajdonosi viszonyait, az Ernst & Young független nemzetközi tanácsadócég a jogszabályokkal összhangban, nemzetközi sztenderdek szerint elvégzett részletes értékelésén alapul.

A törvényi szabályozással összhangban az apportot követően nyilvános vételi ajánlattételre kerül sor mind az MKB Nyrt., mind a Takarék Jelzálogbank Nyrt. vonatkozásában. A magyar állam korábban amúgy tett egy – mint utóbb kiderült nem kötelező erejű – vállalást az EBRD irányába, hogy a Budapest Bankból kiszáll, egészen pontosan azt, hogy nem lesz többségi tulajdonos meghatározó pénzintézetben.

A mostani apporttal elmondható, hogy gyakorlatilag teljesítette ezt, hiszen kisebbségi tulajdonos lesz az OTP ellenlábasnak mondott új gigabankban.

A következő napokban a Magyar Bankholding Zrt. és a tulajdonosai a Magyar Nemzeti Bank jóváhagyását kérik.

A bankok egyelőre megőrzik jogi státuszukat, és önálló egységként, külön brandként működnek a későbbi integráció megtörténtéig, ugyanakkor az apport után közvetlenül megkezdik a közös működésből eredő szinergiák kihasználását.

A Magyar Bankholding felsővezetése is megkezdi az operatív működést. A társaság igazgatósági elnökének feladatait az OTP-től átcsábított Barna Zsolt, vezérigazgatói feladatait pedig a Forbes milliárdoslistáján is szereplő, nemrég szlovén tévétársaságot vásárló Vida József látja el. A szakemberek közösen irányítják majd a stratégiai tervezés munkáit. Az igazgatóság további tagjai: dr. Balog Ádám, dr. Lélfai Koppány, dr. Tajthy Attila.

Forrás: agrotrend.hu