Mezőgazdasági hírek

Fontos változás történt: ez rengeteg magyar őstermelőt érint

2022. február 14., hétfő

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési tapasztalatai szerint az őstermelők biztosítási jogviszonyát érintő, 2021. január 1-jei változást sokan nem vették figyelembe, így gyakori volt, hogy elmulasztották a jogviszonyukat bejelenteni, és a járulékbevallásokat benyújtani. 2020. december 31-éig az őstermelő csak akkor vált biztosítottá, ha a rá irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő ideje és a már megszerzett szolgálati ideje együttesen elérte legalább a 20 évet. 2021. január 1-jétől azonban a biztosítotti jogviszony már nem kötött a 20 éves szolgálati időhöz.     ▾hirdetés

2020. december 31-ig hatályos szabályozás értelmében a mezőgazdasági őstermelő akkor vált biztosítottá, ha a rá irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő ideje és a már megszerzett szolgálati ideje együttesen elérte legalább a 20 évet – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Azonban a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (Tbj.) hatályba lépett módosítást követően 2021. január 1. napjától a biztosítotti jogviszony már nem kötött a 20 éves szolgálati időhöz. Előfordulhat tehát olyan eset is, hogy a mezőgazdasági őstermelő 2020. december 31-ig még nem volt biztosított, mivel nem érte el a 20 éves szolgálati időt, azonban 2021. január 1. követően, a Tbj. változása következtében már az.

A jelenlegi szabályozás szerint az az őstermelőként nyilvántartott magánszemély minősül biztosítottnak,

  • aki egyéb jogcímen nem biztosított, például nincs munkaviszonya, és
  • aki nem minősül saját jogú nyugdíjasnak, illetve nem olyan özvegyi nyugdíjas, aki a rá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte.

Amikor az őstermelő biztosítottá válik, jogviszonya kezdetét be kell jelentenie a ’T1041 jelű adatlapon és a ’58 jelű járulékbevallásokat is be kell nyújtania a NAV-hoz. Az őstermelők járulékfizetéséről, valamint a biztosítási jogviszony keletkezésének szabályairól bővebben a NAV honlapján található 6. számú, „A mezőgazdasági őstermelő adózása” információs füzetben található tájékoztatás.

Forrás: agrarszektor.hu