Mezőgazdasági hírek

Fontos útmutató jelent meg a Natura 2000 gyepterületen gazdálkodók számára

2019. szeptember 27., péntek

A Természetközeli gazdálkodási gyakorlatok útmutatója címmel jelent meg egy gyepgazdálkodási útmutató, amely speciálisan a Natura 2000 gyepterületeken végzett megfelelő gazdálkodáshoz nyújt segítséget. A kötetből megismerhetjük a Natura 2000 hálózatra vonatkozó jogi hátteret, valamint az egyes gazdálkodási előírások, illetve megkötések mögötti szakmai hátteret is.

Magyarország területének közel kétharmada mezőgazdasági művelés alatt áll, ennek 15%-a, mintegy 795 ezer hektár gyepterület – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ennek a 60%-a pedig a Natura 2000 hálózathoz tartozik, vagyis fokozott védelmet élvez és csak speciális jogszabályokban meghatározott feltételek betartásával lehet mezőgazdasági tevékenységet folytatni rajtuk. A Natura 2000 hálózathoz tartozó gyepterületekre vonatkozó külön szabályokról jelent meg most egy kiadvány a „Túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” című LIFE projekt keretén belül.

A Természetközeli gazdálkodási gyakorlatok útmutatója címet viselő kötetből megismerhetjük a Natura 2000 hálózat természetvédelmi jelentőségét, kijelölésének okait, a vonatkozó jogi hátteret, valamint az egyes gazdálkodási előírások, illetve megkötések mögötti szakmai hátteret. A kiadvány közérthető nyelven, sok példával és magyarázó ábrával és praktikus tanáccsal segíti a Natura 2000 gyepterületen gazdálkodókat, valamint mindazokat is, akik természetközelibbé szeretnék átalakítani a gyepgazdálkodásukat. A kiadvány ingyenesen letölthető erről a linkről.

Forrás: agrarszektor.hu