Mezőgazdasági hírek

Fontos tájékoztatást adott ki a Nébih: ez minden magyar baromfitartót érint

2020. november 13., péntek
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a 2016-os madárinfluenza-járvány óta tematikus aloldalon számol be a vírus terjedésével és megfékezésével kapcsolatos aktualitásokról. A hivatal honlapján mostantól elérhető a nemzetközi madárinfluenza-helyzetkép is. Az itt közölt információk hasznos támpontként szolgálhatnak a hazai baromfitartók számára, hogy nyomon követhessék a betegség terjedési útvonalát, és állományuk védelme érdekében megtehessék a szükséges óvintézkedéseket.

Éppen ezért továbbra is kötelező a 3/2017-es országos főállatorvosi határozat rendelkezéseinek betartása, mely szerint a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, továbbá a takarmányt és az állatok almozására használt anyagot is zárt helyen kell tárolni. Sarkalatos pont a szárnyasok és vadon élő madarak találkozási lehetőségének csökkentése, illetve kizárása, mert ezáltal minimalizálható a házi állomány megfertőződésének kockázata.

A jelenlegi helyzetben, amikor egyre több európai országban bukkan fel ismét a madárinfluenza, különösen fontos, hogy a magyar baromfitartók naprakész információkkal rendelkezzenek a gyilkos kór terjedését illetően. A nemzetközi madárinfluenza-helyzetkép ezért a Nébih oldalán, a madárinfluenza aloldal kiemelt tartalmai között érhető el, a következő linken.

Forrás: agrarszektor.hu