Mezőgazdasági hírek

Folytatódott a búza lejtmenete

2022. május 27., péntek

Vegyes hangulatban zárult a kereskedés a héten. Chicagóban a búza 2,5 százalékkal, a kukorica 0,5 százalékkal, a repce pedig 3,2 százalékkal lett olcsóbb, miközben a szójabab kurzusa 0,9 százalékkal emelkedett. Európában a malmi búza 0,4 százalékkal, a kukorica pedig 0,8 százalékkal lett olcsóbb. A repce 0,6 százalékkal drágult és a takarmánybúzáért is többet kellett fizetni.

A chicagói búza zsinórban a harmadik kereskedési napon esett pénteken, tovább hátrálva a hét eleji két hónapos csúcstól, mivel a technikai eladások nyomást gyakoroltak a piacra – közölték a kereskedők. A kukorica ára is enyhült, ahogy az Egyesült Államokban felgyorsult a vetés és az a hír is ezt erősítette, miszerint Argentína kiterjesztheti az exportmennyiség felső határát. A szójabab erős exportkereslet hatására drágult, szűkös kínálat közepette.

A globális búzakészletek továbbra is időjárási kihívásokkal néznek szembe. Az Egyesült Államokban egy ezen a héten Kansasban tartott éves szántóföldi körút 2018 óta a legalacsonyabb terméspotenciált találta az őszi búza csúcsállamában.

“A kereskedők nagyon idegesek lettek odafent, különösen a spekulatív alapok miatt” – mondta Arlan Suderman, a StoneX fő nyersanyag-közgazdásza. “Az amerikai exportot alapvetően a piacról árazzák ki.”

A globális exportkorlátok enyhülhetnek, mivel India azt fontolgatja, hogy lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy a búzát a kikötőkből szállítsák ki, miután a hirtelen bevezetett exporttilalom megakadályozta, hogy a kereskedők rakományokat rakjanak be.

Az ENSZ olyan megállapodást próbál kötni, amely lehetővé teszi az ukrán gabona szállítását a fekete-tengeri kikötőkből, amelyeket Oroszország februári inváziója óta bezártak, ami az orosz betakarítással együtt enyhítheti a búzakínálat esetleges hiányát.

A szójababot továbbra is támogatja az erős exportkereslet az Egyesült Államok ótermésű készleteinek szűkülése közepette.

„Ha körülnézünk a világban, akkor más olajos magvakkal szemben a szójabab még mindig viszonylag olcsó” – mondta Mark Schultz, a Northstar Commodity vezető elemzője. „Még mindig elég nagy a kereslet” – tette hozzá.

Az olajos magvak piaca megemésztette Indonézia legnagyobb pálmaolaj-termelőjének legújabb politikai bejelentését, amely szerint a közelmúltban bevezetett exportembargó feloldása miatt visszaállítják azt a követelményt, hogy bizonyos mennyiséget a belföldi piacra kell értékesíteni.

Európában a malmi búza 420,75 euróba, a kukorica 360,25 euróba, a repce 830 euróba, a takarmánybúza pedig 334,7 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Forrás: agroforum.hu