Mezőgazdasági hírek

Fokozódó aggodalmak mellett drágul a kukorica

2020. augusztus 26., szerda

A búza ára 1,3 százalékkal csökkent Chicagóban, miközben a kukorica 1,7 százalékkal, a szójabab pedig 0,2 százalékkal drágult a tengerentúlon. Európában ezzel szemben szinte teljes volt az eladók fölénye. A malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza is vesztett értékéből a legközelebbi határidőre. Az egyetlen kivételt a repce jelentett Párizsban, de itt is stagnálást mutattak számok.

A kukorica- és szójabab ára hétfőn azért emelkedett a szakértők szerint, mert a piacon arra számítottak a kereskedők, hogy az elmúlt héten romlott a termésminőség. Ez megerősítheti a közelmúltbeli előrejelzéseket. Az ország középnyugati területein a szárazság és a súlyos szélvihar együttesen károsította a növényeket. Iowa állam kulcsfontosságú részein csökkent a terméspotenciál, pedig júliusig szinte tökéletes körülmények között fejlődhetett a kukorica és a szójabab is.„A közelgő hétvégére esőt jósolnak, de ez már túl késő lehet a károk enyhítéséhez. A legtöbb agronómus azt mondja, hogy a szójabab esetében a csapadék már csak arra lehet elegendő, hogy stabilizálja a termést” – mondta Charlie Sernatinger, az ED&F Man Capital gabona-határidős vezetője.

A búza ára egy hónapos csúcsról fordult vissza, amit elsősorban profitrealizálás indokolhatott a szakértők szerint.

A párizsi értéktőzsdén a mínuszok domináltak, a repce ára igaz nem változott péntekhez képest, de a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent. Egy tonna malmi búzáért 185,75 eurót adtak a hétfői záráskor, ez 50 eurócentes csökkenést jelentett a szeptemberi határidőre. Összesen 9585 kontraktust kötöttek, ami érdemben elmarad az átlagtól. Decemberre már élénkebb volt az érdeklődés, 30 690 üzlet jött létre. Erre a határidőre 1,25 euróval a 182,5 euró/tonnás szintig emelkedett az árszint. A kukorica ára 75 eurócenttel a 166,25 euró/tonnás értékig mérséklődött. A takarmánybúza is kevesebbe került a nap végén, a 10 eurócentes mínusz tonnánkénti 166,15 eurós árjegyzést jelentett. A repce 379,75 eurós záró ára megegyezik a pénteki adattal.

Forrás: agroforum.hu