Mezőgazdasági hírek

Fertőző betegség jelent meg ebben a magyar térségben: méhzárlatot rendeltek el

2023. június 2., péntek

Fertőző betegség ütötte fel a fejét Nógrád vármegyében: egy héhalmi méhészetben a mézelő méhek nyúlós költésrothadása nevű betegséget azonosították. Emiatt több környező települést érintően méhzárlatot rendeltek el az illetékes állategészségügyi szakemberek. A méhészek szerint a karantén a lehető legjobb esetben is hat hétig fog tartani.

Rossz hírek érkeztek a Nógrád vármegyei Héhalomból: a község közigazgatási területére vonatkozóan, valamint annak öt kilométeres körzetét érintően a mézelő méhek nyúlós költésrothadása betegség miatt állategészségügyi szempontból zárlatot rendeltek el – írta meg a NOOL.hu. A Nógrád Vármegye Kormányhivatal Pásztói Járási Hivatalának határozata szerint az intézkedés Héhalom mellett Kisbágyont, Egyházasdengeleget, Erdőtarcsát és Palotást is érinti. A rendelet értelmében a zárlat ideje alatt a megadott területről tilos a méheket, azok nyers termékeit, illetve a betegséget terjesztő anyagokat, tárgyakat, úgymint a mézet, a kaptárt, vagy épp a méhészeti felszerelést kivinni. Szintén tilos méheket bevinni a zárlat alatt álló területre, vagy azon belül méhcsaládokat költöztetni, szállítani például egyik udvarból a másikba. Mindemellett a rendelet által érintett valamennyi méhészet összes méhcsaládját át kell vizsgálnia a méhegészségügyi felelősnek a nyúlós költésrothadás nyomai után kutatva.

A hírt Bakos József, Héhalom polgármestere is megerősítette, míg Szűcs Ferenc palotási méhész elárulta, hogy a helyi méhészek számára lesújtó állapot körülbelül egy hete áll fenn. A méhcsaládokat két hét múlva újraellenőrzik majd a szakemberek, és amennyiben nem találnak újabb gyanús esetet, akkor megvalósulhat a lehető legelőnyösebb forgatókönyv: elrendelése után hat héttel megszűnhet a zárlat. Ugyanakkor, ha a méhegészségügyért felelős szakemberek további nyúlós költésrothadással fertőzött családokat találnak, akkor ez az időtartam akár hónapokkal is kitolódhat.

Szűcs Ferenc beszélt arról is, hogy csak neki hozzávetőlegesen 80 méhcsaládját érinti a karantén, amelyekkel vándorolnia kellene, de a szabályok értelmében nem kelhetnek útra, hiába virágoznak teljes pompájukban az akácerdők. Azok a vándorméhészek pedig, akik korábban érkeztek ide családjaikkal, szintén nehéz helyzetbe kerültek, hiszen ők sem hagyhatják el a területet, nem állhatnak tovább – mutatott rá a palotási méhész, aki azt is hangsúlyozta, hogy egyik méhész sem tehető felelőssé amiatt, hogy ez a betegség felütötte a területen a fejét. Szűcs Ferenc azt is elárulta, hogy a nyúlós költésrothadás ellen bevett eljárás a fertőzött családokat tartalmazó kaptárak kiégetése, hozzátéve, hogy a betegséggel frissen fertőzött családokért a megsemmisítésük után jelentős kártérítést fizet az állam. Ugyanakkor a szomorú tény az, hogy azok már nem gyűjtenek több mézet a szezonban, ami még ennél is nagyobb kiesést jelenthet a méhészeknek.

Forrás: agrarszektor.hu