Mezőgazdasági hírek

Fény az alagút végén: megvan, mi mentheti meg a kávét a klímaváltozástól

2021. április 21., szerda

Egy újra felfedezett kávéfaj segítheti a klímaváltozás elleni küzdelemben a kávétermesztőket. A Nyugat-Afrikában található növény, amelynek tudományos neve Coffea stenophylla, ízében az arabica kávéra hasonlít, és jobban viseli a magas hőmérsékletet – közölték a tudósok a Nature Plants című tudományos folyóiratban.  

A növény sokkal melegebb helyeken is termeszthető, mint az arabica és új, klímaellenállóbb fajok termesztéséhez fő kiindulóforrásként szolgálhat. Így segítheti a világ kávéigényének kielégítését. A kávétermesztést erőteljesen veszélyezteti a klímaváltozás növekvő hőmérsékleteivel, a csökkenő csapadékkal és az új betegségekkel – írja az MTI. Bár több kávéfaj létezik, amely forróbb környezetben is megél, esetükben azonban hiányzik az arabica kávé aromája, valamint a kereskedelmi célú termesztéshez szükséges tulajdonságok – közölték a londoni Kew Gardens, a Greenwichi Egyetem, a francia Cirad kutatóközpont tudósai és a nyugat-afrikai Sierra Leone szakértői.

Coffea stenophylla egykoron elterjedt volt Nyugat-Afrikában, az 1920-as évektől azonban a növényt nem termesztették többé kereskedelmi célra. A természetben 2018-ban több mint 50 év után először találták meg újra. A faj jól tűri a szárazságot és részben immunis a kávérozsda nevű betegséggel szemben.A klímaváltozás kezeléséhez döntő jelentőségű az ellátási láncolat biztosítása. A kávé több milliárd dolláros globális iparág, amely trópusi országok több vállalkozását támogatja, kínál több mint százmillió kávétermesztőnek megélhetést – mondta Aaron Davis, a Kew Gardens, a brit Királyi Botanikus Kerte kávékutatásért felelős munkatársa. Egyedülálló felfedezés olyan kávéfajt találni, amelyik magasabb hőmérsékleten megél és kitűnő íze van. David kihangyúlozta, hogy ez a faj a magas minőségű kávé jövője szempontjából döntő jelentőségű. 

Forrás: agrarszektor.hu